6a reunió de negociació de 10 de juliol

by | jul. 10, 2025 | COMUNICATS REUNIONS

En la reunió d’avui, el Departament d’Interior ha incrementat la quantitat econòmica d’increment retributiu, la qual des del SAP-SME-FEPOL seguim considerant insuficient.

Avui s’ha reunit per sisena vegada la Mesa de negociació i després de les intervencions de l’Administració i de les organitzacions sindicals queda en evidència, per sisena vegada, que encara hi ha distància entre les parts.

Des d’ambdues organitzacions sindicals hem fet les nostres primeres consideracions a la reunió:

Primer.- Després de sis reunions i després d’haver posat dades econòmiques relatives al greuge comparatiu entre cossos especials, ni tant sols coincidim en la quantitat ja que, mentre el DINT quantifica aquest greuge en 3.650 euros, nosaltres el quantifiquem en 5.391 euros.

Segon.- Tal i com així afirméssim en la segona de les reunions, la reducció horària en cap cas pot anar supeditada a l’increment retributiu.

No imaginem en cap cas que, si a la resta de la Funció Pública es redueix la jornada laboral, no es faci igualment per al cos de mossos d’esquadra. Recordem alhora que la nostra proposta inicial de reducció laboral és de 1.520 hores i per tant hores d’ara seguim lluny sobre aquesta qüestió.

Tercer.- Després de sis reunions de la Mesa i tenint en compte la distància de posicions en relació a les mesures de flexibilitat que l’Administració ens va traslladar en la cinquena de les reunions de 3 de juliol, proposem tancar un acord abans de l’inici de les vacances.

En aquest sentit, les xifres sobre els greuges comparatius entre cossos especials són totalment objectives. Per tant, si hi ha voluntat, per signar un acord només cal tenir en compte la jornada actual i les retribucions de les respectives taules retributives dels cossos especials de la Generalitat.

Quart.- En cas de signar un acord amb la celeritat necessària, des d’ambdues organitzacions sindicals estem obertes i predisposades a seguir negociant en una nova mesa, on (vistes les distàncies) seguiríem parlant de flexibilitat i altres mesures que es considerin oportunes.

En quan a les mesures de flexibilitat informades en la darrera reunió, ja hem manifestat que no acceptem la possibilitat d’incorporar com a franja d’entrada de treball la de les 02:00 a les 03:00 hores, així com tampoc les poques garanties horàries que hi ha respecte els 14 canvis de torn.

Després de les intervencions sindicals, l’Administració ha posat sobre la taula noves mesures que us resumim a continuació:

Primer.- Puja de 3.650 euros a 3.800 euros, en concepte d’increment retributiu per a mosso/a 1, 2 i 3; i de 3.900 euros per a un mosso de nivell 4. Per la seva banda l’increment retributiu per a un caporal/a seria de 4.000 euros anuals. En tots els casos, els increments retributius seran equitatius a fi d’assolir la proporcionalitat entre nivells i categories professionals.

Segon.- Segueix mantenint una jornada laboral anual de 1.575 hores amb un increment de les vacances fins a les 200 hores.

Tercer.- Davant la necessitat per reduir les conseqüències negatives de la manca d’efectius, l’Administració segueix apostant per negociar mesures de flexibilitat. No obstant a propostes de SAP-SME-FEPOL:

  • Elimina la franja d’incorporació de 02:00 a 03:00 hores de la matinada i manté la resta proposades en la reunió de 3 de juliol.
  • En quan als 14 canvis de torn manifestats en la darrera reunió, es podran fer sobre setmanes senceres. Per tant, es podrien fer canvis de nit a tarda (tarda-nit cap de setmana) o matí (matí-tarda cap de setmana) tenint en compte que es seguirien pagant les nits planificades.

Quart.- La nocturnitat passaria a retribuir-se dins del complement específic (CE) i per tant:

  • El complement específic dels efectius sota Q5, la nocturnitat quedaria retribuïda per import de 3.000 euros (dividit en 14 pagues).
  • El complement específic dels efectius sota Q3 (amb nits) o 7×7, la nocturnitat quedaria retribuïda per import de 2.000 euros (dividit en 14 pagues).
  • El complement específic dels efectius sota l’horari de Dilluns a divendres, la nocturnitat no quedaria retribuïda.

Cinquè.- Els festius assenyalats es seguiran pagant de manera independent quan s’hagin treballat efectivament.

Sisè.- Es proposa un complement de disponibilitat per aquelles especialitats que no tindrien nocturnitat específica (com podria ser per exemple investigació). Malgrat no s’ha parlat de quantitat, aquest complement seria el mateix que s’ha contemplat per a la nocturnitat dels efectius de Q5 (3.000 euros anuals).

Setè.- Es proposa ampliar el complement d’especial responsabilitat per aquells efectius que assumeixen funcions de categories superiors (per exemple Caps unitats investigació i altres llocs de comandaments).

Vuitè.- Per l’alta conflictivitat esdevinguda fins el moment es proposa unificar el preu de judicis. Malgrat no s’ha entrat en detalls (ni imports) es creu convenient un preu únic i alhora, que el cobrament sigui voluntari i no per planificació. Per tant si es té planificat treball i es vol cobrar el judici, es podrà cobrar sempre i quan es retornin les hores de permís per anar al judici.

Des del SAP-SME-FEPOL hem demanat que, a diferència de la compensació que contempla l’Acord del 2023, passi a ser una indemnització per la qual cosa quedaria regulada pel Decret 138/2008.

En conclusió.- Malgrat avui s’han posat noves quantitats econòmiques sobre la taula, les distàncies segueixen essent importants. Alhora, des del SAP-SME-FEPOL considerem que ja arriba essent hora, de començar a discutir sobre un possible acord (amb totes les garanties) que estigui escrit en un document.

Creiem que no podem seguir negociant, sense que les mesures parlades (i totes les garanties exposades) quedin concretades en un document que pugui ser estudiat.

SAP-SME Junts, som millors!