Malgrat estar en funcions, el Departament d’Interior convoca un Consell de la Policia extraordinari per comunicar la modificació del decret d’eleccions i pagar així els favors prestats.
Sembla que aquest Departament d’Interior vol marxar amb tots els deutes pagats i amb totes les qüestions “sensibles” tancades. Si havent-se avançat la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya, el Departament publicava de manera sorprenent una segona plaça de Major, en data del 23 de maig i “per iniciativa dels representants de l’Administració” es reunia en sessió extraordinària, el Consell de la Policia (CdP).
Malgrat la darrera sessió ordinària es va celebrar en data d’1 de març i per tant, segons el reglament del CdP ja s’hauria d’haver convocat una nova sessió, el DINT ens convocava (i cal fixar-se amb el detall) amb caràcter extraordinari per informar-nos, sobre la tramitació del projecte de decret d’eleccions sindicals.
Per tant, era evident que abans de marxar, el DINT volia retornar els favors a aquelles organitzacions sindicals que han estat submises i, entre d’altres fets, han donat suport a l’Acord de 31 de juliol de 2023. Era igualment evident que el DINT volia retornar els favors prestats, a tots els consellers i conselleres trànsfugues de l’actual mandat, que també han afavorit l’aprovació del pitjor dels acords que el Govern de la Generalitat ha firmat amb qualsevol col·lectiu públic.
Des res han servit per exemple les recomanacions que la pròpia Comissió Jurídica Assessora ha fet al Departament respecte el projecte de Decret d’eleccions, moltes de les quals han estat ignorades. De res tampoc serviran les recomanacions que la pròpia Assessoria Jurídica del DINT ha fet, en atenció a la millora del Decret, per reduir per exemple l’alt risc de litigiositat que en cada procés electoral de mossos s’ha produït des que SAP-FEPOL ha resultat ser la força majoritària.
Tampoc es farà l’informe preceptiu (i per tant obligatori) sobre l’impacte pressupostari del Decret d’eleccions, així com tampoc es donaran les explicacions del per què la norma que regula les eleccions al CdP, reconeix drets sindicals i que els Consellers i Conselleres electes puguin alliberar-se del servei de manera immediata.
Per tant i per iniciativa pròpia del Conseller d’Interior, el Departament ha fet oïdes sordes a les recomanacions tant dels seus propis serveis jurídics com de la Comissió Jurídica Assessora i, formant part d’un Govern en funcions, tirarà endavant el text amb una única pretensió: pagar els favors i els serveis prestats.
Si fem memòria, el DINT sempre va tenir la pretensió de signar un acord amb mossos, abans de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023. Era igual que aquest no s’implantés de manera immediata. Pretenia oferir a la ciutadania la falsa imatge d’una gestió política eficient i amagar la crua realitat de la situació actual de caos intern, manca de projecte i desafecció col·lectiva general.
Per contra SPC, CAT, USPAC i SEGCAT, juntament amb els consellers trànsfugues Ramells i Bayo han mantingut silenci en totes i cadascuna de les qüestions que han atemptat contra l’interès col·lectiu de les persones membres del cos de mossos d’esquadra.
Silenci total davant la no aplicació immediata de l’Acord signat. Silenci total davant l’eliminació de drets que ja teníem reconeguts. Silenci total davant la NO convocatòria des de l’agost fins avui de la Mesa de Negociació. Silenci total davant la denegació continuada d’assistència jurídica a companyes i companys que han estat víctimes en l’exercici de les seves funcions. I silenci total davant les mentides que el DINT ens ha manifestat durant el transcurs de la negociació en relació a que no era possible incrementar el sou a tots els mossos i les mosses d’esquadra.
A canvi, el DINT ha tirat pel carrer del mig i ha reconegut en el nou decret d’eleccions que els consellers i conselleres electes podran alliberar-se immediatament completament del servei una vegada aquest entri en vigor.
Això significarà que, malgrat no s’ha negociat i malgrat hi ha el Pacte de Drets Sindicals vigent, el Departament d’Interior (tot i estar en funcions) reconeixerà per a SPC, CAT, SEGCAT, USPAC i SEI un o dos alliberats més.
I aquest, companyes i companys és el motiu del per què de tot plegat! El cert és que SAP i SME, amb la nostra acció sindical, hem resultat incòmodes per a aquest Departament d’Interior el qual no ha dubtat de titllar-nos de deslleials quan hem denunciat tota aquella situació que explicava la realitat del cos de mossos d’esquadra.
Per interès individual i obviant les necessitats col·lectives, SPC, CAT, SEGCAT, USPAC i SEI han mantingut una actitud de connivència absoluta amb l’Administració per així i en pagament dels favors prestats, aconseguir el reconeixement d’aquestes noves llicències sindicals.
Per tant companyes i companys, aquesta és la realitat que durant aquests mesos hem hagut de patir. Aquest és el preu que tant la Direcció General de la Policia, com el Departament d’Interior pagaran pels favors obtinguts per un acord que, en comparació amb altres col·lectius professionals, ha quedat en evidència que és absolutament insuficient i el pitjor de tots els acords signats.
Des del SAP i des de l’SME no pretenem entrar al fang que amb la seva acció política ha propiciat tant la DGP, com el DINT. No obstant el col·lectiu es mereix saber quina és la veritat i quines són les accions de cadascú per així, arribat el moment, pugui actuar en conseqüència.
Caldrà per tant, tenir memòria. SAP i SME concorrerem junts a les properes eleccions sindicals i construirem un espai comú que, com sempre heu reclamat, unificarà projectes sindicals en un únic projecte.
Qui sap si tant per un costat (el d’aquesta Administració) com per l’altre (el la resta de sindicats) aquest moviment ha estat percebut com un risc del seu estatus actual i que per tant, tots ells ens vulguin més dèbils de cares al present i al futur immediat del cos de mossos d’esquadra.