Menys del 25% de la plantilla de la CME ha participat fins ara, en l’Avaluació de Riscos Psicosocials del CME

by | set. 25, 2024 | COMUNICATS SALUT LABORAL

Després de dos intents, menys del 25% a la RPCT i menys del 10,5% a la RPG i a la RPM Sud  han contestat l’enquesta.

L’avaluació de riscos (AR) psicosocials (malgrat algú no li doni la importància que mereix) és una qüestió imprescindible ja que permet determinar les condicions de l’entorn laboral que estan relacionades amb l’organització, el contingut del treball i la realització de tasques que poden afectar la salut de les persones membres del cos de mossos d’esquadra.

Cal tenir present que dita avaluació de riscos ens dona dades a les organitzacions sindicals, que ens poden ser útils per afrontar negociacions col·lectives a fi de millorar les condicions de treball, motiu pel qual és la pròpia Inspecció de Treball de la Seguretat la qui obliga al DINT a realitzar-la.

Per dur- a terme l’AR, des del Comitè de Seguretat i Salut Laboral es va crear un Grup de treball amb la intenció que les organitzacions sindicals amb representació poguéssim fer propostes, a l’hora d’iniciar el procés. Així, i tenint en compte que l’enquesta s’havia de respondre durant hores laborals, des del SAP i des de l’SME es van proposar diverses mesures:

  • Calia incentivar la participació en l’enquesta compensant com a temps efectiu de treball, 1 hora per l’estona que es triga a respondre-la.
  • Calia aplicar un sistema de resposta que garantís l’anonimat de les persones que responien l’enquesta.

Malauradament, la primera de les propostes no va ser acceptada per l’Administració tot i que aquesta mesura (bonificació d’1 hora de treball per respondre l’enquesta) ja havia estat utilitzada (amb èxit) en altres col·lectius professionals (com és per exemple el dels treballadors i treballadores dels serveis administratius del CME).

Les conseqüències de tot plegat han estat clares. I és que, havent-se iniciat l’AR a la RP del Camp de Tarragona i havent donat un marge de tres mesos per a accedir i respondre el qüestionari, menys d’un 25% de la plantilla ho han fet (essent el mínim necessari del 60% per obtenir la representativitat de la mostra).

Així mateix, i vist els mals resultats de la RPCT es va decidir iniciar el procés a la RP de Girona i a la RP Metropolitana Sud. No obstant el resultat ha estat encara pitjor! Menys del 10,5% han donat resposta al qüestionari en aquestes dues regions policials.

Per tant, veient la poca o nul·la identificació del col·lectiu amb la seva administració, és evident que cal donar-li un tomb a tot plegat. I és que després de 2 anys des que s’iniciés el procés, el Cos de Mossos d’Esquadra segueix sense tenir la seva Avaluació de Riscos (malgrat la llei ens hi obliga).

Cal per tant que l’Administració (tal i com així ho vam proposar des SAP i SME (1) faci la publicitat oportuna sobre la necessitat de respondre a aquests qüestionaris i (2) incentivi la participació de l’enquesta d’AR en cadascuna de les regions a fi de superar l’apatia i desmotivació general de la plantilla de participar en cap activitat relacionada amb la seva tasca laboral que no sigui d’obligat compliment.

SAP-SME Junts, serem millors!