La gran estafa dels judicis (1a part)

by | oct. 11, 2024 | COMUNICATS JURÍDIQUES

El sistema actual de compensació per assistència a judicis està generant un munt de queixes i la inevitable pregunta de com es van poder signar aquests canvis. Qui va enganyar i qui es va deixar enganyar?

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) hem rebut un nombre ingent de reclamacions i queixes amb relació a les indemnitzacions per assistències en procediments judicials acordades pels sindicats USPAC, SPC, CAT i SEGCAT, així com s’ha utilitzat aquest acord, per modificar el sistema d’assistències i que la majoria d’agents declarin per videoconferència.

Abans de l’acord signat en data 31 de juliol de 2023, el sistema d’assistència i pagament de judicis no generava incidències significaves. Tothom estava d’acord, això sí, que les retribucions per aquestes assistències havien quedat obsoletes i s’havien de millorar (però no a qualsevol preu).

Finalment USPAC, SPC, CAT i SEGCAT firmaven un acord, que si bé augmentava considerablement l’import de les indemnitzacions per assistència presencial, no va tenir en compte que en aquell moment  ja estava prevista (i es sabia) la modificació de la LECRIM que provocaria, pocs mesos després, que la majoria d’assistències judicials s’hagin de fer per videoconferència.

L’Administració marcava doncs un gol per tota l’esquadra a uns sindicats, que no van tenir en compte el temps que cal compensar per la preparació dels judicis i que no van saber estar a l’altura d’una negociació tan significativa, més quan ha afectat a bona part del col·lectiu.

El resultat de tot plegat és que avui tenim un sistema que ha generat el conflicte laboral més important dels darrers anys, ja que no només afecta directament als efectius policials, sinó també als serveis d’Administració de les ABP que gestionen les citacions (i que també en pateixen les conseqüències).

Ens trobem diàriament amb situacions esperpèntiques de companys i companyes que no poden assistir presencialment als judicis, o que pateixen el greuge d’un sistema que genera situacions anòmales diàriament, i en el qual hem sortit perdent.

Volem entendre que cap sindicat va voler signar un acord amb mala fe que perjudiqui els interessos dels seus treballadors i treballadores. Però també ens costa de creure aquesta  manca de previsió per part de les organitzacions signants de l’acord.

No obstant, què va passar per arribar a signar aquesta enganyifa? No sabem si és pitjor actuar amb mala fe o amb una manca de coneixement normatiu que et deixi en evidència davant l’Administració i els teus afiliats/des.

Tenint present que, amb la modificació de la LeCrim la majoria d’assistències judicials serien per videoconferència, no era més estratègic acordar un únic preu per assistència, fos quin fos el seu format (presencial o telemàtic), tot mantenint les indemnitzacions per quilometratge com ja teníem abans?

Al contrari, els sindicats es van deixar posar la mel als llavis amb l’import de la declaració presencial de 150 € i, un cop signat l’acord,  pervertir el sistema per tal d’estalviar-se una quantia considerable de diners.

Per tancar el cercle, l’Administració va publicar el mes de febrer (desconeixem si sola o amb ajuda) la instrucció 1/2024 d’indemnitzacions per assistència a judicis. Una altra presa de pèl on clarament els mossos i les mosses tornem a sortir perdent.

Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL vam presentar esmenes que modificaven i milloraven el sistema de pagament d’aquesta instrucció, donat que no podíem carregar-nos el que havien signat altres (USPAC, SPC, CAT, SEGCAT). Però les nostres esmenes (per no haver signat precisament l’Acord de 31 de juliol) no van ser mai tingudes en compte.

Una altra enganyifa (que donarà peu a un segon comunicat), és l’afectació als quadrants especials específics (com per exemple, a les unitats d’investigació).

La solució no serà fàcil. Però tant el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) com el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) ja estem anant per feina, per tal de modificar el sistema pervers que es va signar.

És imprescindible revertir el malestar i la desmotivació que l’actual sistema de compensació signat en el darrer Acord ha generat. Una pèrdua de temps als mossos i les mosses, a banda d’una minva en les retribucions. Esperem poder revertir el sistema i cercar un procediment més just i equitatiu que faciliti les assistències judicials.

SAP-SME Junts, serem millors!