Adrecem escrit a la SGRH exposant la problemàtica i sol·licitant canvis.
El 21 de gener de 2022 es va signar el Pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, que té com a objectius principals la integració de l’enfocament de gènere en el model de gestió de les persones, la prevenció dels riscos laborals, la vigilància de la salut i la comunicació inclusiva.
A més d’abordar la igualtat de gènere, les mesures que contempla el pla també busquen equilibrar les demandes del servei amb la conciliació laboral, personal i familiar, millorant la qualitat de vida de les persones membres de la PG-ME.
El Pla, segons ho descriu el mateix Departament, suposa un canvi de paradigma en les polítiques que a partir d’aquell moment posa en marxa la Direcció General de la Policia, i fa compatible la recerca de l’excel·lència i l’eficiència organitzativa amb el benestar dels homes i les dones que amb la seva dedicació i compromís diari fan de la nostra organització la institució millor valorada per part de la ciutadania.
En aquest sentit, hem rebut diverses consultes d’agents, tant dones com homes, que han patit modificacions del seu quadrant horari, obeint a necessitats del seu servei. Ens trobem amb persones que, fins i tot en molts casos, disposen de sentències de divorci on s’estipula clarament un tipus de quadrant assignat (com el de torns de cinc setmanes, per exemple) i que veuen com, gairebé d’un dia per l’altre, se’ls comunica un canvi de quadrant forçós que els impedeix complir amb el pactat a la sentència, sense possibilitat que es consensuï alguna alternativa viable.
Aquesta situació provoca indefensió als agents afectats i atempta amb un dels objectius del Pla d’Igualtat: vetllar per la conciliació laboral i familiar de les persones membres del CME.
Cal recordar, que l’esmentat Pla contempla a l’àmbit 8 sobre conciliació de la vida laboral, personal i familiar i corresponsabilitat, l’objectiu d’adequar les mesures de conciliació i corresponsabilitat vigents a les necessitats actuals de les persones treballadores (8.1) i, concretament, té previst com a mesura, estudiar la possibilitat de modificar puntualment els quadrants de treball per motius que afavoreixin la conciliació laboral, personal i familiar i corresponsabilitat (8.1.11).
Per tot el que hem exposat, SAP-FEPOL i SME-FEPOL sol·liciten que es busqui una fórmula efectiva per aquelles persones que, per causes degudament justificades, no puguin acollir-se a un canvi de quadrant per resultar incompatible amb la seva situació personal i familiar. En definitiva, que es materialitzi el compromís del Departament de protegir la conciliació en aquests supòsits a través d’accions concretes i definides.
Un entorn de treball que respecta les necessitats i responsabilitats de cada persona treballadora contribueix no només a la igualtat, sinó també al benestar general.