Consell de la Policia de 24 d’abril (1a sessió)

by | abr. 24, 2025 | COMUNICATS REUNIONS

Avui s’ha constituït el nou Consell de la Policia després de les darreres eleccions sindicals. A punt per iniciar la nova Mesa de negociació per millorar les condicions laborals del cos de Mossos d’Esquadra.

Avui s’ha reunit en sessió ordinària el nou Consell de la Policia resultant de les darreres eleccions sindicals celebrades el 13 i 14 de març. Des del SAP-SME-FEPOL us fem un resum dels punts que s’han tractat.

Primer.- Convocatòries.

Tenint en compte les circumstàncies especials de jubilacions i segones activitats, se’ns informa que la Direcció general està fent una previsió de creixement del cos tenint en compte el compromís arribar als 25.000 efectius al 2030.

Des d’ambdues organitzacions sindicals reclamem que quan aquesta planificació estigui feta, se’ns informi.

En quan a la convocatòria del concurs de trànsit i en tant que hores d’ara no figura cap previsió de data, des del SAP-SME-FEPOL hem recordat el compromís adoptat pel cos de Mossos d’Esquadra davant la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya de publicar-lo abans de finalitzar l’any 2025. En aquest sentit només se’ns ha manifestat que segueix aquesta intenció, sense ampliar-nos més informació.

S’han denunciat les incidències ocorregudes en l’oferiment provisional de l’especialitat de protecció de persones i bens. I en quan al concurs d’investigació segueix previst publicar el concurs durant el segon trimestre del 2025.

Segon.- Oferta pública d’ocupació.

Totes les organitzacions sindicals vinculades a la FEPOL hem denunciat el fet que el Govern de la Generalitat hagi publicat al DOGC l’Oferta Pública d’Ocupació del cos de Mossos d’Esquadra sense que s’hagi negociat (tal i com estableix l’EBEP) amb les organitzacions sindicals representatives.

Des del Departament d’Interior s’ha reconegut aquest fet i s’ha agafat el compromís que, a partir d’aquest Consell de la Policia, es tracti i es negociï tota l’oferta pública que afecti al cos de Mossos d’Esquadra.

Tercer.- Funció Pública.

De manera sorprenent seguim sense cap informació més respecte l’increment retributiu pactat per l’Estat i l’aplicació del 0,5% pendent. No es té cap informació més de la que ja es tenia en la darrera sessió ordinària del CdP.

Així mateix, i respecte la recuperació del pla de pensions i el FAS, segueixen retallades per la Llei que acompanya els Pressupostos de la Generalitat.

Quart.- Mesa de negociació.

Com a punt més important d’aquesta sessió ordinària, SAP-SME-FEPOL presentàvem la convocatòria de la nova Mesa de negociació. Avui ho hem fet demanant que (1) es tinguin en compte els resultats de les darreres eleccions sindicals i (2) contempli d’inici les principals reivindicacions de la força sindical majoritària:

  • Increment salarial per a totes les persones membres del cos de Mossos d’Esquadra.
  • Reducció de la jornada laboral anual.

Celebrem que, fruit del treball conjunt, aquesta proposta hagi rebut el suport de CCOO i d’AILMED, com a noves organitzacions sindicals amb representació al Consell de la Policia.

En cap cas entendríem (i així s’ha dit) que les negociacions no abordessin aquests dos punts de manera preferent per davant de qualsevol altra.

En resposta a les nostres peticions, el DINT ha acceptat obrir la Mesa de negociació, la qual serà convocada a mitjans del mes de maig. Així mateix s’ha mostrat obert a iniciar la negociació per les dues principals reivindicacions que avui hem defensat. Abans però, caldrà gestionar la petició a la Comissió de retribucions i despeses de personals del Departament d’Economia.

Cinquè.- Comissió de seguiment de l’Acord de 31 de juliol del 2023.

Finalment ha quedat acreditat el fracàs de l’Acord de 31 de juliol del 2023. Després de l’aplicació de l’acord ha quedat en evidència que el darrer acord:

  • Ha generat greus situacions de greuge comparatiu entre els efectius del propi cos.
  • Està provocant greus conflictes entre mossos i administració, com en el cas dels judicis.
  • Està provocant planificacions anuals d’efectius sota horari especial específic (com són per exemple els adscrits a les unitats d’investigació).
  • Està provocant disfuncions en l’aplicació del complement d’especial responsabilitat (caporals que no perceben el complement en l’assumpció de tasques de caps de torn).

Tal i com manifestéssim durant la negociació de l’acord i abans de la seva signatura, finalment ha quedat en evidència que l’Acord de 31 de juliol del 2023 no es va tancar correctament, quedant moltes qüestions subjectes a interpretació de l’Administració la qual no ha desaprofitat l’ocasió per retallar mesures negociades.

Per tot plegat des del SAP-SME-FEPOL seguirem intentant arreglar les disfuncions que el darrer Acord ha generat, si bé algunes d’elles poden ser incorporades per la pròpia Administració (i a petició seva) en la propera negociació (judicis).

Sisè.- Grup de treball específic investigació.

Des del SAP-SME-FEPOL hem tornat a reclamar la necessitat de constituir un grup de treball de l’especialitat d’investigació. Tal i com s’ha manifestat avui, considerem que aquest grup de treball ha de poder parlar del projecte de l’especialitat des del seu sentit més ampli i no només centrat en condicions laborals.

Considerem que tant la Comissaria General d’Investigació Criminal, com la part administrativa de la Direcció general de la Policia, com les organitzacions sindicals hem de poder participar en aquets grup a fi d’abordar de manera transversal quines són les seves necessitats i reptes de cara a present i futur.

Setè.- Especial responsabilitat.

Tal i com hem explicat en el punt cinquè d’aquest comunicat, des del SAP-SME-FEPOL hem denunciat el fet que en algunes destinacions hi hagi caporals que, fent funcions de caps de torn, no estiguin percebent el complement d’especial responsabilitat.

Recordem que en algunes comissaries, la figura de Cap de torn és assumida per un efectiu de la categoria de caporal (caporal cap de torn) i que, en absència seva, el segon caporal de l’escamot si assumeix les seves funcions, no percep el CEV.

En resposta a aquesta situació, Prefectura s’ha compromès a estudiar aquesta situació i tots els casos que se li facin arribar. Per tant des del SAP-SME-FEPOL traslladarem en els propers dies els casos concrets (si ets una de les persones afectades i encara no ho has fet posa’t en contacte amb el teu delegat o delegada sindical).

No obstant, recordem que SAP-SME-FEPOL ha obtingut sentència estimatòria del propi Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reconeixent que “a igual funcions, igual retribucions”. Per tot plegat seguirem batallant si s’escau aquesta qüestió en el Contenciós – Administratiu.

Vuitè.- Segona activitat i Tècnics de Suport no Policial.

Finalment, en la sessió ordinària d’avui, han quedat en evidència les conseqüències negatives que ha provocat la derogació unilateral per part del darrer Departament d’Interior i Subdirecció general de recursos humans, del Capítol 5 del Decret 246/2008, de segona activitat del cos de Mossos d’Esquadra sobre Tècnics de Suport No Policial (TSnP).

Tal i com SAP-SME-FEPOL ja manifestéssim en comunicat de febrer del 2023, modificar un decret unilateralment sense l’aprovació i acord de les organitzacions sindicals, era evident que tindria les conseqüències negatives que ja llavors suposàvem. I així ha estat.

Des d’aleshores, mossos i mosses d’esquadra (TSnP) amb sentències judicials que obligaven a l’Administració a apropar-los als seus domicilis, han quedat ignorats i segueixen lluny de casa obligats a assumir llargs desplaçaments. És per això que des del SAP-SME-FEPOL reclamem la negociació i  recuperació d’una normativa que regulava la situació dels TSnP.

Novè.- Qüestions horàries.

Des del SAP-SME-FEPOL hem denunciat que en algunes unitats d’investigació (especialment de la RPM Sud) s’estigui obligant als serveis, a planificar tota la jornada laboral anual. Respecte aquesta qüestió, ambdues organitzacions sindicals hem exigit saber per quin motiu s’estava actuant així, quins eren els objectius i especialment, sota l’empara de quina normativa s’estava fent.

Així mateix hem denunciat el canvi de quadrant imposat als efectius de trànsit de l’aeroport. Recordem que la gestió horària és una qüestió que ha de ser negociada amb les organitzacions sindicals i per tant, no es poden imposar canvis de quadrant si no han estat negociats i acordats.  De les dues qüestions esperem rebre resposta immediata de la Prefectura.

Desè.- Complement de productivitat.

Avui s’ha informat al CdP, de la proposta sobre les normes d’aplicació i de distribució del complement de productivitat en l’exercici 2025 pel cos de Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, el projecte estableix les mateixes quantitats econòmiques contemplades per a la resta de la Funció Pública. No obstant, el complement es percebrà el mes de desembre.

Des del SAP-SME-FEPOL farem observacions a la proposta presentada en tant, el complement exclou novament a les persones funcionàries en pràctiques.

Onzè.- Hores extraordinàries.

Des del SAP-SME-FEPOL hem tornat a reclamar la revisió imposat per Funció Pública que prohibeix a les persones membres del cos gaudeixen d’una reducció de jornada a fer hores extraordinàries. Tal i com hem manifestat avui, malgrat entenem que no es puguin fer HE en els torns que es tingui assignada la reducció de jornada, no entenem que no es puguin fer en altres torns, on es tenen les necessitats -que han generat la reducció- cobertes. Ho miraran.

Dotzè.- Desenvolupament normatiu.

Se’ns informa que el Decret d’imatge ja es troba en fase final de redacció i que properament s’elevarà a la Comissió jurídica assessora per al seu estudi i posterior tramitació.

En quan al Decret de provisió, aquest resta aturat, en tant no va passar el tràmit del Consell de la Policia en tant totes les organitzacions sindicals vam informar desfavorablement. Recordem que des del SAP-SME-FEPOL sempre hem reclamat la territorialitat plena com a sistema de provisió de llocs de treball.

I per últim i en quan al règim disciplinari, la nova regulació està en fase de tramitació i revisió jurídica. L’avantprojecte de llei de modificació de la Llei 10/1994, d’11 de juliol, de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra es troba dins del Pla normatiu del Govern de la Generalitat per aquest any 2025.

Donada la durada de la sessió i en tant només havíem arribat al punt 19 de 37, la sessió ha quedat suspesa i es reiniciarà els propers dies o setmanes. Des del SAP-SME-FEPOL demanem celeritat en el reinici d’aquesta sessió ordinària en tant queden punts a tractar molt rellevants.

Aquestes són les qüestions tractades fins el moment en la sessió ordinària d’aquest CdP. Per a ampliar la informació o per resoldre qualsevol dubte poseu-vos en contacte amb la nostra xarxa de delegats i delegades sindicals.

SAP-SME Junts, som millors!