La nova normativa que pretén regular les eleccions sindicals incentiva el transfuguisme sindical, aspecte denunciat per SAP i SME en les esmenes presentades sobre el text finalment aprovat.
En data de 29 de maig, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) denunciàvem les prebendes que algunes organitzacions sindicals del cos de mossos d’esquadra havien obtingut de l’anterior Departament d’Interior, pel seu paper en la darrera negociació i el seu silenci sobre greus qüestions que estaven succeint en aquell moment.
En aquell mateix comunicat, SAP i SME denunciàvem que el nou Decret d’eleccions que havia estat aprovat pel Departament d’Interior (en funcions) reconeixia que un conseller o una consellera de la part social, pel simple fet de ser-ho, es podia alliberar del servei.
Per aquest motiu i respecte aquesta qüestió, des del SAP i des de l’SME ja ho hem hagut d’impugnar davant del contenciós administratiu. I ho hem fet perquè en primer lloc, els drets sindicals pertanyen a les organitzacions (i no als consellers o conselleres). Però també, perquè la fórmula acceptada per aquelles organitzacions sindicals que van acceptar aquesta modificació del Decret, promou (i així ho vam dir) el transfuguisme sindical.
Tant ha estat així que la qui fins ara havia estat representant del CAT en el Consell de la Policia, i una vegada ha entrat en vigor el nou Decret d’eleccions, ha abandonat aquesta organització sindical per passar a representar al Sindicat de Policies de Catalunya (SPC). Aquest fet ha provocat que a dia d’avui (i malgrat haver obtingut representació) el CAT no tingui la possibilitat de participar en el Consell de la Policia havent presentat en aquest sentit, la petició de mesures cautelaríssimes davant del Jutjat contenciós administratiu.
Del resultat de tot plegat i per aquesta demanda que el CAT ha presentat al contenciós, ens trobem que avui ha quedat desconvocada la sessió extraordinària del Consell de la Policia. Una sessió que preteniatractar la prescripció i caducitat de més del 80% de les actes informades pel cos de mossos d’esquadra i el conjunt de les policies que operen al país. Però més greu és, que les posteriors sessions ordinàries tampoc es podran convocar.
Per tant, es confirma de nou, allò que des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL ja vam dir quan es va decidir tirar endavant. El nou Decret d’eleccions és un nyap. És un nyap (no perquè implanti el vot telemàtic) sinó perquè reconeix drets sindicals als consellers i a les conselleres electes. El Decret d’eleccions és un nyap des del moment que els consellers i les conselleres (pel simple fet de ser-ho) puguin alliberar-se del servei.
El Consell de la Policia no pot quedar segrestat per qüestions particulars sobre els conflictes interns de les organitzacions sindicals (en aquest cas del CAT). El màxim òrgan de representació no pot quedar suspès perquè una organització representativa (i pel transfuguisme incentivat pel nou decret) es queda sense veu en el màxim òrgan de participació del cos de mossos d’esquadra.
Aquestes són doncs, les conseqüències de les maneres amb les quals va actuar el Departament d’Interior anterior i la Subdirecció general de recursos humans en la modificació d’un Decret, la redacció del qual recordem a més, va tenir seriosos requeriments que no es van dur a terme, tant de la Comissió Jurídica Assessora com del Servei jurídic de la pròpia Administració.