La nefasta gestió del Departament d’Interior deixa a l’estacada l’esforç i la feina feta pel conjunt de les policies locals i del cos de mossos d’esquadra.
Avui, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) denunciem que el Departament d’Interior està deixant prescriure i/o caducar més del 80% de les infraccions administratives denunciades per la Policia de Catalunya contra la Llei 4/2015 de seguretat ciutadana.
Gràcies a la Sol·licitud d’Accés a la Informació Pública sol·licitada per ambdues organitzacions sindicals, avui podem denunciar la nefasta gestió pública que el Departament d’Interior ha implantat en aquest darrer mandat.
Des del setembre del 2023 fins el maig del 2024, els Serveis Territorials del Departament d’Interior han deixat prescriure i caducar 18.805 expedients d’un total de 22.981, el que representa un 81,83%. De tots els Serveis Territorials, el de Barcelona (amb un 86,85%) seguit del de Tarragona (amb un 80,85%) són als qui més expedients els hi ha prescrit o caducat.
Per tot plegat, des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL denunciem i reprovem la nefasta gestió d’un Departament d’Interior que, ja sigui per acció o per omissió, no ha complert amb la seva obligació que la normativa vigent preveu.
En res han quedat moltes actuacions policials (tant de mossos com de policies locals) de retirada d’armes de la via pública o de denúncies per consum o tinença de substàncies estupefaents. En res han quedat tampoc les moltes faltes de respecte que, en aplicació de la llei 4/2015, han denunciat els milers de policies que venen patint la tant denunciada, manca d’autoritat.
És evident que de no estar a les portes de la conformació d’un nou Govern, el Conseller Elena i la Directora General d’Administració de la Seguretat haurien de presentar la seva dimissió o ser cessats de manera immediata. Només cal tenir en compte, que aquesta nefasta gestió, té afectació econòmica directa ja que, un mínim de 5M i mig d’euros han deixat d’ingressar-se als comptes de la Generalitat en concepte de sancions.
De què serveix el Pla Daga (retribuït parcialment amb hores extraordinàries) si els comisos d’armes després no queden sancionats? De què serveix denunciar per consum de substàncies als voltants dels centres educatius si després no hi ha una mesura correctora que eviti la reincidència en aquest comportament?
És aberrant la deixadesa amb la qual els Serveis Territorials del Departament d’Interior han actuat sobre aquesta qüestió, més quan va ser el propi Conseller Elena el qui va justificar els canvis per assolir (segons ell) un procediment més neutre i garantista.
És imprescindible que els Ajuntament de Catalunya amb policies locals, el nou Govern de la Generalitat i la Prefectura de la Policia del cos de Mossos d’Esquadra s’interessin per aquesta qüestió, ja que és igualment necessari derogar el sistema del Conseller Elena i retornar la facultat de la gestió en els Serveis d’Administració de les nou Regions policials.