Ambdues organitzacions sindicals denunciem les dificultats per professionalitzar l’atenció a les víctimes de violència domèstica i de gènere.
El Sindicat Autònom de Policia (SAP) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME) denunciem les dificultats que des de fa massa temps venen patint els Grups d’Atenció a les víctimes de violència domèstica i de gènere (GAV) del cos de mossos d’esquadra.
Les polítiques que el Departament d’Interior i la Direcció general de la policia estan implantant, ja sigui amb l’actual modificació del Decret d’Estructura o amb el darrer acord signat, dificulta que les persones membres del cos de mossos d’esquadra optin per treballar en aquestes funcions tant específiques.
En aquest sentit denunciem que molts dels GAV que han de tenir totes les comissaries de Catalunya, especialment aquelles que estan dins les tres regions policials metropolitanes, s’estan cobrint a dia d’avui amb efectius provisionals.
Aquesta situació dificulta i molt, la professionalització d’uns efectius policials que (tal i com recull la pàgina web del Departament) han de rebre una formació molt especialitzada per realitzar l’atenció i seguiment a víctimes de violència masclista, domèstica i altres víctimes vulnerables.
A més, pels greuges comparatius interns que ha generat el darrer Acord, s’està incrementant la dificultat de seguir cobrint aquestes places amb efectius policials definitius, per la qual cosa no queda altra que fer-ho provisionalment amb d’altres efectius que no consolidaran la seva trajectòria professional fen aquestes funcions, ja que (per les seves condicions laborals) opten per abandonar-les a la primera de les oportunitats que se’ls presenta.
I és que malgrat en la darrera negociació, SAP i SME vam intentar reduir els greuges comparatius entre cossos especials de la Generalitat, no només no s’han reduït sinó que a més, se n’han generat fins i tot de nous entre les diferents especialitats del cos de mossos d’esquadra.
Això està provocant que grups com els especialitzats en l’atenció, assessorament i seguiment de les víctimes de violència masclista, no quedin coberts per efectius policials de manera definitiva, la qual cosa impedeix (tal i com denunciem) la seva formació, especialització i professionalització.
Per tant, dins del gir de 180 graus reclamat per SAP i SME en la concentració del passat dia 7 de novembre, el Departament d’Interior faria bé en aplicar polítiques reals (i no només d’aparador) que afavoreixin la situació de les dones víctimes de violència masclista, la qual cosa passa per oferir als efectius policials unes condicions dignes que els apoderi en la seva situació i faci atractiva l’assumpció d’aquesta responsabilitat tant i tant important.