Després d’una nova denúncia de SAP i SME, la Inspecció de Treball torna a requerir al Departament d’Interior a garantir les condicions laborals d’aquesta comissaria i especialment del laboratori de científica.
Des de gener del 2021, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) venim denunciant les penoses condicions de la Comissaria de La Seu d’Urgell i especialment les del laboratori de la Unitat Territorial de Policia Científica.
Recordem que durant el novembre del 2022, ambdues organitzacions sindicals vam instar a la Inspecció de Treball de la Seguretat Social a sancionar al Departament d’Interior davant la inacció d’aquest, davant dels requeriments dels quals n’era objecte.
Així mateix, ambdues organitzacions sindicals hem seguit denunciant reiteradament les condicions del d’aquesta comissaria i només aquest ha estat el motiu pel qual, la Inspecció de Treball ha requerit de nou al Departament d’Interior a fer les actuacions pertinents que garanteixin la normativa vigent sobre seguretat i salut laboral.
Així, i en atenció a les demandes de SAP i SME, la Inspecció de Treball acredita que:
- El laboratori no disposa de mitjans que permetin l’emmagatzematge segur dels productes cancerígens.
- En el laboratori hi ha zones de pas, sortides i vies de circulació de llocs de treball que no es troben lliures d’obstacles de manera que sigui possible utilitzar-les sense dificultats en tot moment.
- Cal garantir la renovació mínima d’aire dels locals de treball.
- La llum d’emergència del laboratori no funciona.
- No hi ha senyal d’advertència prop de l’emmagatzematge de substàncies perilloses a la porta del laboratori.
- Les zones de pas, sortides i vies de circulació del magatzem sotacobert no es troben lliures d’obstacles de forma que sigui segur utilitzar-les sense dificultat en tot moment.
- Ha de fer-se una avaluació de riscos de propagació d’incendis del magatzem.
- En el magatzem sotacobert no s’ha instal·lat la necessària senyalització per a l’evacuació en cas d’emergència.
- En el magatzem sotacobert no hi ha sistema de ventilació per a la renovació d’aire.
- L’espai que es troba ubicat en el grup electrogen no està lliure d’obstacles de forma que sigui possible utilitzar-lo sense dificultats en tot moment.
- Hi ha extintors que es troben a terra i no han estat objectes de revisió.
- Cal fer una avaluació de riscos d’incendi a la zona del grup electrogen.
- Existeix risc de caiguda d’objectes al magatzem de la planta subterrània .
- Els EPI no són objectes de control, revisió i reposició i han d’estar destinats, en principi, a un ús personal.
- L’avaluació de riscos higiènics d’exposició a productes químics utilitzats en el laboratori ha de ser específica i no per estimació del personal de l’avaluador.
- Els productes químics no han estat emmagatzemats de forma separada a aquells que presenten altres tipus de riscos.
Així doncs han estat setze (16) les mesures que la Inspecció de Treball de la Seguretat Social ha requerit al Departament d’Interior a solucionar. No obstant, i a diferència dels requeriments anteriors, la Inspecció de Treball ha donat un termini de sis mesos al Departament per a què les executi.
Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL fem una valoració molt positiva d’aquest nou requeriment en tant que, per primera vegada, hi ha un termini d’execució de les 16 mesures ordenades, les quals responen totes i cadascuna d’elles a deficiències detectades en l’activitat de prevenció de riscos i salut laboral feta pels nostres delegats.
Especialment atents estarem sobre aquelles mesures que fan referència al laboratori més quan ha quedat acreditat que aquest no disposa de mitjans que permetin l’emmagatzematge segur dels productes cancerígens.
En cap cas, des de les nostres organitzacions sindicals podem permetre l’exposició a productes cancerígens, les conseqüències de la qual no es detecten fins l’aparició de les malalties que hi estan relacionades que es mantenen invisibles mentrestant.
Amb actuacions com aquestes, torna a quedar en evidència que SAP i SME seguim essent les organitzacions referents del cos de mossos d’esquadra i molt especialment en matèria de prevenció de riscos i salut laboral.
Des d’ambdues organitzacions seguirem amatents a l’execució de les millores considerades per la Inspecció de Treball de la Seguretat Social, tot i que esperem una actitud proactiva del Departament d’Interior i Seguretat Pública.