La nova Oficina de denúncies de Manresa comença amb clares deficiències de seguretat en la ciutat

by | jul. 1, 2024 | COMUNICATS ALTRES

Després de gairebé dos anys de projecte, avui s’ha obert precipitadament l’Oficina de denúncies de Manresa sense que s’hagin incrementat els efectius policials de la Comissaria.

Amb la intenció de poder resoldre els problemes de seguretat que té la ciutat de Manresa, ja fa un parell d’anys que el Departament d’Interior i la Direcció General de la Policia pretenen donar-hi resposta, amb la idea d’obrir unes dependències policials a la zona centre.

Així, de pressa i corrents i després d’algun intent fallit, avui s’ha obert per primera vegada l’Oficina de denúncies del Passeig de la República, la qual quedarà inaugurada oficialment el proper dimecres 3 de juliol. Respecte aquesta qüestió, des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), des del Sindicat Independent de les Policies Locals (SIP-FEPOL) i  des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL)  volem fer les següents consideracions:

Primer.- Segons dades del propi Ministeri de l’Interior, del 2019 al 2023 Manresa ha patit un increment del 78,6% de delictes greus i menys greus com baralles i lesions. Així mateix s’ha contrastat un increment del 80% dels robatoris de vehicles, un 68% d’agressions sexuals i un 13% de furts. Tot plegat fa que la percepció d’inseguretat sigui un dels principals problemes de Manresa.

Segon.- Malgrat s’obren aquestes noves dependències policials, tot plegat es fa sense que s’hagi incrementat la dotació de policies a Manresa i per tant, amb una clara i preocupant mancança  d’efectius.

Això provoca directament que, sinó s’incrementa la cobertura actual de l’ABP Bages, els efectius policials que assumiran les tasques de la nova Oficina de denúncies, hauran de deixar de fer patrullatge ordinari i de prevenció.

Tercer.- Segons càlculs fets per ambdues organitzacions sindicals, sinó s’incrementen els efectius policials, el Bages perdrà una patrulla de seguretat ciutadana per torn ordinari, la qual cosa pot comportar (esperem que no sigui així) conseqüències negatives per al servei de seguretat pública.

Quart.- Detectem i denunciem també deficiències en la seguretat dels efectius policials que treballaran a partir d’avui en les oficines del Passeig de la República, ja que segons hem pogut saber, ni tant sols disposaran d’un vehicle policial que puguin tenir a disposició per a qualsevol requeriment o necessitat. Al respecte creiem que aquests efectius policials han de ser autònoms i no poden dependre de patrulles disponibles per a portar-los i tornar-los a la Comissaria.

Cinquè.- L’obertura d’aquesta Oficina de denúncies no pot ser l’única mesura que el Departament d’Interior ha de contemplar per justificar la seva gestió política sobre el problema de seguretat pública que pugui patir Manresa. És imprescindible incrementar els d’efectius policials (mitjançant oferiments provisionals si s’escau) per a què aquestes places puguin ocupar-se per policies amb la formació específica oportuna.

Sisè.- És imprescindible també que la Direcció General de la Policia garanteixi que l’obertura d’aquestes noves dependències policials no atemptarà contra els drets de les persones membres del cos de mossos d’esquadra. Tots sabem que la manca d’efectius té afectació directa en la conciliació de la vida laboral amb la familiar.

Per tot plegat i en conclusió, des del SAP-FEPOL, des de l’SME-FEPOL i des del SIP-FEPOL no volem que l’obertura d’aquesta Oficina sigui una nova mostra de la “política d’aparador” a la qual ens té acostumats aquest Departament d’Interior.

Obrir unes dependències policials no arreglarà res si no hi ha polítiques que incrementin els recursos humans a Manresa. Per tant, reclamem un increment de la cobertura actual d’efectius destinats a l’ABP Bages, la qual ha d’adequar-se a les necessitats reals que la ciutadania mereix.

SAP-SME Junts, serem millors!