En aquesta reunió s’ha presentat la nova subdirectora general de prevenció de riscos laborals, la Sra. Eli Llombart, així com la nova representant del SICME, la Sra. Nuria Fitè.
Aquest és un resum dels principals Punts tractats al Comitè:
Primer.- Activació de protocols
Sobre l’activació dels protocols d’assetjament psicològic, laboral i d’altres discriminacions a la feina, se’ns informa que hi ha hagut 4 activacions des de l’ inici d’any. Per altra banda, comuniquen que del període comprès entre els anys 2020 i 2024 hi ha hagut 44 persones afectades, el 89% de les quals són dones. També se’ns informa que s’està duent a terme una revisió dels protocols per tal d’actualitzar-los.

Segon.- Sinistralitat
Se’ns fan arribar les dades del 2024, la regió amb més sinistralitat és RP Camp de Tarragona, amb un índex del 21.38% seguida de RP Metropolitana de Barcelona amb un 22.20%. El 40.37% son deguts a cops, puntades de peu, cops de cap, estrangulaments, etcètera, seguit de sobreesforços físics, amb un 14.78%. També es comprova que la part del cos més afectada son la cama i els genolls, amb un 18.69%. Hi ha hagut 11 accidents greus, que conformen un total de 3.158.
Respecte a les dades, l’any 2023 es va comprovar un augment molt considerable dels accidents, passant de 1924 a 3158, és a dir, un augment del 61%, passant de 3 accidents greus a 11.
Pel que fa a l’índex d’incidència (nombre d’accidents per any/nombre de persones treballadores), es pot veure que una de les regions amb més afectació és la de Girona. Aquest fet pot estar lligat a la mitjana d’edat que és de 48 anys , respecte a la RP Metropolitana de Barcelona, que és de 41 anys.
Tercer.- Absentisme
Se’ns fan arribar les dades, on es comprova que la mitjana és d’un 7.55%. S’observa que les dones tenen una mitjana de 9.24%, es pregunta a què és degut aquest fet, i es conclou que pot ser degut a que les dones agafen més baixes perquè es fan càrrec de la maternitat. Per regions, torna a ser la RP de Girona la que té un índex més elevat amb 9.32%, superant la mitjana del cos.
Quart.- Exàmens de Salut
S’ha realitzat 2814 exàmens de salut durant el 2024. Des de SAP-SME-SEIME-FEPOL demanem al CSSL que cal fomentar aquests exàmens de salut per tal de garantir el millor possible el benestar de les persones.
Cinquè.- Àrea d’avaluació psicològica
Durant l’any 2024, s’han fet 312 actuacions d’emergència. Actuacions individualitzades: 550. Persones ateses al programa ESPAI: 132. Persones que han participat en sessions de benestar emocional: 412,(GAV, Trànsit, Cibercrim, Menors, ISPC, etcètera).
S’han fet tot un seguit d’actuacions per la prevenció del suïcidi a la PG-ME. Campanya “Agafa’t a la vida”, elaboració i difusió de material, curs de prevenció per agents i comandaments, participació en congressos i jornades com al de la Fundació de la Seguretat Pública de FEPOL (https://fundacioseguretat.cat/fundacio/). S’està treballant en l’autòpsia psicològica. Etc…

Sisè.- Preguntes de SAP-SME-SEIME-FEPOL al CSSL
Sobre la denúncia interposada per tal que els efectius de la Unitat d’Helicòpters rebessin roba d’abrigar, responen que se’ls ha subministrat una jaqueta operativa que compleix amb els requisits d’ignifuguitat. Per part de SAP-SME-SEIME-FEPOL sol·licitem que, vist que l’Avaluació de Riscos (AR) va deixar clar que l’equipament actual no complia els requisits de temperatura, es torni a fer la respectiva AR per tal de verificar que la jaqueta entregada compleix.
Es fa una queixa sobre la deficient atenció que han rebut diferents companys de la Mútua Asepeyo. Es facilita les dades i causes per tal que des del Departament es faci seguiment d’aquestes males praxis.
Sobre el sistema de puntuació de les comissions mèdiques, informen que es basen en els criteris de la Instrucció 8/2023. Prioritzant la durada, grau de parentesc i gravetat de les malalties, és a dir, les malalties de curta durada puntuen més que les de llarga durada, les més greus puntuen més que les menys greus. Ara bé, un cop comprovada la Instrucció , NO hi ha cap punt on s’especifiqui quina és la puntuació. Per tant, entenem que es tracta d’un criteri subjectiu del SAAPSGRH.
Sobre les comissions mèdiques per la cura de familiar, l’esmentada instrucció preveu fins a segon grau de consanguinitat, s’ha de fer el DAD 46 i enviar-ho al correu [email protected] del Servei d’Avaluació de l’Aptitud Psicofísica de la Subdirecció general de Recursos Humans. Tindran una durada de 6 mesos prorrogables, tres períodes més.
Sobre la manca d’aigua calenta sanitària de la ABP de Gràcia, informem al CSSL que hem presentat denuncia a Inspecció de Treball per incompliment de normativa laboral, en virtut del RD 486/1997.
Sobre la documentació requerida a la Unitat Marítima sobre els certificats de capitania de les embarcacions, se’ns han fet arribar només de tres embarcacions. Els demanem el de la resta.
Respecte a l’auditoria obligatòria dels Serveis de prevenció informen que està prevista el juny del 2026.
A la pregunta sobre les adaptacions que no compleixen amb les necessitats de les persones que les han sol·licitat i que cal fer una investigació per tal d’adaptar-la amb garanties a les persones que les han demanat. Responen que es comprovaran.
Del material de protecció balística de les unitats d’ordre públic, s’exposa que cal que els escuts tinguin finestra tal hi com ho tenen les unitats del GEI. Aquest fet ja es va exposar en la subcomissió de materials.