Reunió amb els caps de la Comissaria General d’Investigació Criminal

by | febr. 19, 2025 | COMUNICATS INVESTIGACIÓ

Resum de la reunió que els representants de l’especialitat d’investigació dels sindicats SAP i SME hem mantingut amb els caps de la Comissaria General d’Investigació Criminal.

Per part dels delegats del SAP i l’SME FEPOL hem mantingut una reunió amb el Cap i el Sots cap de la CGIC aprofitant l’oportunitat que es va donar a la darrera reunió entre els sindicats i els representants de l’administració, de reunir-nos de manera separada per tal de tractar amb més dedicació els temes que consideràvem de més importància.

Per la informació que hem pogut obtenir nosaltres hem estat els únics sindicats que han sol·licitat la reunió i, per tant, hem tractat els temes específics de l’especialitat amb els màxims responsables d’aquesta.

A continuació us fem un resum dels punts presentats i de les respostes a aquests.

  • Situació dels darrers oferiments de la CGIC:

Actualment s’ha finalitzat un primer oferiment mitjançant el qual es van publicar aproximadament 100 places que s’haurien de cobrir. D’aquest per part de la Comissaria General Tècnica només s’han aprovat unes 50 comissions de manera que no ha estat possible cobrir tota la demanda. Pròximament, es publicaran més oferiments.

  • Situació del concurs general:

Poc abans de tenir lloc la reunió es va celebrar el Consell de la Policia on se’ns va lliurar el darrer cronograma de l’any 2025. En aquest, com ja sabeu es publicava el concurs de l’especialitat d’investigació pel segon trimestre de l’any. Per part dels responsables de la Comissaria general no es va poder donar més informació que la que consta al cronograma.

  • Projecte de policia científica.

Actualment, aquesta fusió entre les UTPC i les Científiques bàsiques es troba aturat a l’espera de com evolucioni el decret d’estructura. No tenen coneixement sobre quan es podrà dur a terme i no tenen cap data d’inici.

  • Possibilitat de fer hores extraordinàries a l’especialitat:

Aquest punt es divideix en dues peticions. Per una banda, la demanda que les hores extraordinàries que s’ofereixen a les diferents ABP també puguin ser realitzades per efectius d’investigació. Actualment, segons quines regions no permeten que aquests agents facin hores extraordinàries, la qual cosa suposa un greuge comparatiu.

Per part de la CGIC ens manifesten que ells no tenen cap problema en què això es faci i no posaran cap impediment, de manera que la decisió és de cada regió. Per tant intentarem solucionar de manera separada per regions.

D’una altra banda, ja fa temps que la comissaria disposi d’hores extraordinàries per operatius que impliquin un gran nombre d’hores o desplaçar-se a altres regions per ajudar en les gestions que s’hagin de realitzar. Els Caps de la CGIC ens  manifesten que ja fa temps que ho reclamen, però que de moment no s’han acceptat aquesta petició.

  • Problemàtica amb les hores acumulades:

No és cap novetat la denuncia i avís que des del SAP i l’SME fa temps que fem respecte l’acumulació d’hores acumulades i la gestió d’aquestes en un futur pròxim. Ens trobem amb efectius amb un nombre ingent d’hores que no podran regular i amb el problema afegit que aquestes van augmentant cada any.

Per aquest motiu reclamem que es paguin aquestes hores i es faci el mateix amb tots els perllongaments i les planificacions que passin de les 1680 hores anuals.

Per part de la CGIC manifesten que el tema del pagament de les hores està fora de les seves competències. Però en quan a l’acumulació d’hores són partidaris que una vegada es finalitzin investigacions que s’allarguin en el temps, els efectius que les han treballat regulin hores.

  • Pagament dels judicis:

És sobradament conegut la denúncia de les nostres dues organitzacions sindicals sobre els problemes esdevinguts amb el cobrament dels judicis després de l’Acord de 2023. Que es prioritzi la planificació per davant de l’horari efectivament treballat per necessitats operatives atempta contra els interessos de tots els efectius d’investigació.

Recordem que ja en la negociació, SAP i SME reclamàvem la compensació per la preparació del judici. Malauradament la nostra proposta (per oposició de l’Administració i dels sindicats signants) no va arribar a bon port.

Creiem que la situació actual, a qui més afecta és als efectius d’investigació i per tant, cal imprescindiblement accelerar el compromís adoptat per l’actual DGP de modificar la Instrucció de judicis.

Cal compensar els judicis per la jornada efectivament treballada i no per aquella planificada i més, si els efectius de qui parlem són els que queden regulats per un horari especial específic. Els investigadors i les investigadores modifiquem el nostre horari diàriament en funció de les necessitats operatives i per tant, és incomprensible que SPC, CAT, USPAC i SEGCAT hagin acceptat la compensació tal i com està recollida a l’Acord i a la Instrucció.

  • Modificació dels torns i hores de vacances:

Demanem que en la propera Instrucció de vacances es modifiquin els torns de l’horari especial específic per passar-los a períodes de quatre setmanes, dividides en tres torns que podrien coincidir amb les vacances escolars. Esperem que aquest any, i després d’haver-ho demanat durant els darrers 7 o 8 anys, ho puguem aconseguir.

A més també volem que la mateixa instrucció especifiqui en 180, les hores de vacances de l’especialitat. Actualment, ens trobem amb serveis que han de fer 165 hores perquè des del Servei d’administració, i segons el quadrant del PGH, consideren que no es treballen prou festius i/o nits.

  • Possibilitat de fer les GNP de cada unitat o grup de manera voluntària:

Des del SAP i des de l’SME hem tornat a proposar la possibilitat que es facin grups de persones voluntàries per cobrir les guàrdies de cada territori o unitat. De la mateixa manera que es fan torns de nit voluntaris a seguretat ciutadana es podria aconseguir que les persones interessades fossin les que cobreixin aquest servei.

Per part dels Caps de la CGIC no es veu del tot malament la proposta. Però davant la dificultat que podria suposar trobar les persones suficients, manifesten que prefereixen que es facin canvis al servei. És a dir, no fer un grup de voluntaris, però si algun company o companya s’ofereix per fer aquestes guàrdies no es posarà cap impediment en què facin els canvis necessaris per a què així sigui.

  • Comissions de relleu:

Tornem a exposar la necessitat de buscar alguna figura que permeti substituir a un company o companya a punt de jubilar-se o agafar la segona activitat.

Actualment i davant la manca de concursos, ens trobem que substituir un especialista que deixa d’estar al 100% a la unitat suposa aproximadament un any de temps. Per tant creiem que s’hauria de trobar la manera que aquest pas es fes, no només en menys temps, sinó abans que el company o la companya deixi el seu lloc de treball.

Per part del SAP i l’SME proposem una espècie de comissió de relleu en la que durant un temps dues persones comparteixin la mateixa plaça de treball. Per part de la CGIC es valora positivament aquesta idea i es mirarà de treballar.

  • Felicitacions 2024:

De nou es torna a fer evident la problemàtica que cada any ens trobem amb la selecció de les felicitacions per part de la Comissaria general. Aquest és un problema del cos que cada any es repeteix i que no aconseguirem solucionar, fins que no es posi interès i voluntat a fer canvis per part de la Prefectura i de la Direcció general de la policia.

  • Necessitat d’una taula específica per la millora de l’especialitat:

Ja fa temps, molt temps, que des dels sindicats SAP i SME demanem una taula específica per tal de tractar els problemes de l’especialitat. Aquesta necessitat és encara més urgent, davant de la situació actual de les unitats d’investigació del cos.

Tal i com manifestéssim en la darrera sessió ordinària del Consell de la Policia, des d’ambdues organitzacions sindicals considerem imprescindible tractar tots els temes esmentats i d’altres de manera directa entre la part social, la Prefectura, la CSUTEC i la CGIC.

Aquests problemes no poden quedar com fins ara, en la voluntat de treballar-los i per tant, cal posar ja fil a l’agulla. Per aquest motiu li hem tornat a demanar als Cap de la CGIC que es treballi en la creació d’una taula específica amb totes les parts implicades, en la modificació i millora de la nostra especialitat. Deixar-ho per a més endavant només provocarà que a curt termini les unitats d’investigació del cos de Mossos d’Esquadra deixin d’existir. 

Aquest han estat els punts tractats. Per a més informació o per a qualsevol altra consulta teniu a la vostra disposició als delegats i delegades del SAP-FEPOL i l’SME-FEPOL de la vostra comissaria o de la nostra especialitat.

SAP-SME Junts, serem millors!