En la reunió, SAP i SME hem tornat a denunciar la manca d’efectius i les deficiències a les Comissaries.
Ahir 16 de juliol va tenir lloc la darrera reunió regional entre els Caps de la Regió Policial de Girona, els Serveis d’Administració Regional i les organitzacions sindicals amb representació al Consell de la Policia – Mossos d’Esquadra. Des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) continuació us fem un resum dels punts tractats.
Primer.- Ús subfusell UMP.
Des de la Regió ens informen que, donada l’escala de violència que estem vivint darrerament, no hi ha cap impediment per fer servir les armes llargues durant el servei. L’única condició que es requereix és estar al corrent de la formació. És a dir, haver realitzat la corresponent pràctica de tir.
Segon.- Romanent.
La Comissària en Cap de la regió ens confirma que ha donat instruccions a totes les unitats per què el romanent s’exhaureixi principalment durant l’època d’estiu i evitar, llevat de casos molt concrets, arribar a final d’any amb romanent. S’intentarà evitar que hi hagi gent que perdi hores acumulades per no haver exhaurit el romanent.
Tercer.- Formació USC.
Se’ns informa que l’ARRO farà una sessió informativa sobre com entrar a les plantacions a les unitats de seguretat ciutadana. Se’ns assegura que aquesta formació és tota la que es pot fer des de la regió , ja que la formació està dirigida des de la Comissaria General Tècnica i des de l’ISPC.
Quart.- Sonoritat portàtils.
Després que ambdues organitzacions sindicals hàgim denunciat aquest qüestió, des de la Regió es faran les gestions oportunes amb telecomunicacions per trobar la fórmula que permeti silenciar els portàtils quan els agents així ho vulguin. D’aquesta manera s’evitarà l’exposició dels efectius policials en algunes actuacions.
Cinquè.- Material reflectant.
Malgrat la Regió en té coneixement, ens assegura que aquesta qüestió ni depèn d’ella. No obstant se’ns ha manifestat que la CSUTEC ja preveu incorporar peces reflectants en les properes licitacions d’uniformitat.
Sisè.- Hores extraordinàries.
Ens comuniquen que la Regió disposa d’un paquet d’hores extraordinàries per cobrir dos dispositius: (1) HELIOX per hores estructurals i (2) ONIX per dispositius específics. Ens informen que qualsevol unitats pot realitzar aquest tipus d’hores, sempre que així ho sol·licitin.
Queden incloses en aquests dos dispositius les unitats d’investigació, així com els comanaments sempre que siguin funcions com a tal. Actualment ja s’estan fent servir per cobrir dispositius com el de Font de la Pólvora.
Setè.- Judicis.
Tal i com ja se’ns va informar, el Servei d’Administració ens reitera, tal i com marca la instrucció, que les citacions als judicis seran principalment en format telemàtic llevat de casos molt concrets com impossibilitat de fer WEBEX per problemes d’agenda o tècnics.
Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL recordem que en aquells casos que l’autoritat judicial determini la presencialitat dels efectius policials en les declaracions, no es pot contravenir aquesta decisió i per tant es obligació del Departament garantir-ho.
Tal i com denunciéssim en sessió ordinària del Consell de la Policia de 13 de març, ambdues organitzacions sindicals hem detectat presumptes falsedats de document per evitar que alguns efectius policials vagin a declarar presencialment al jutjat i s’estalviï així la compensació de 150 euros.
Vuitè.- Servei Muga 5.
Malgrat obren la porta al fet que cada escamot tingui una bossa de 5 o 6 agents per realitzar aquest servei, hores d’ara segueixen inflexibles que l’ABP Girona s’hagi de fer càrrec d’aquest servei. Es neguen que sigui sempre la mateixa persona qui faci de binomi del Cap de torn regional, així com també es descarten que ho siguin agent de pràctiques ja que consideren que no tenen prou coneixement del territori.
Novè.- Serveis estàtics de l’ABP Girona.
La manca d’efectius és la causa que evita que a dia d’avui es pugui fer un servei regional (tipus ARSET a Barcelona ) que s’ocupi de garantir la seguretat dels serveis estàtics. És per això que continuaran nodrint, de personal en segona activitat i/o amb adaptacions, per a realitzar la custodia d’edificis.
Davant la negativa de fer aquest servei de manera regional, i que continuï suportant-se nomes per l’ABP de Girona , ens comenten que estudiaran la viabilitat que Banyoles també hi participi, descartant això sí la CD de Salt fruit de la pèrdua d’efectius que han tingut per la marxa a la Sala.
Desè.- Manca efectius OAC.
Tal i com advertíssim després de la signatura del darrer Acord de 2023 els llocs de “despatx” que alguns tant s’han preocupat d’estigmatitzar han quedat buits. Això està afectant al normal funcionament de les OAC o de les Oficines d’Atenció a la Víctima.
Des de la Regió són conscients de la problemàtica que tenen a l’OAC i, malgrat han vingut 24 efectius de fora de la regió per cobrir-la, encara són insuficients. Ens informen que el 22 d’agost s’incorporaran a la Regió els agents de la nova promoció i per tant podran oxigenar una mica la situació actual de manca d’efectius.
Onzè.- Sergents Cap de torn a Santa Coloma.
Des de la Regió ja van realitzar un informe demanant sergents/es per a la Comissaria i només va arribar un al darrer concurs. No és una qüestió que puguin controlar, ja que les places les assignen des de Barcelona.
Dotzè.- Climatització edifici trànsit Girona /sala.
Les dependències de trànsit Girona i Sala disposen de dos aparells de climatització per a tot l’edifici. Actualment un d’ells està malmès i ja s’està pressupostant la seva reparació. Mentrestant es faran servir de manera provisional pingüins. Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL ja hem presentat la denúncia pertinent.
Tretzè.- Sala Girona.
El dijous 11 van finalitzar les connexions entre els mòduls i l’edifici principal. A finals d’aquesta setmana arribarà l’escala i la planxa exterior perimetral que va del terra al mòdul. Un cop col·locats es procedirà a la neteja interior i la posterior distribució de les taquilles. S’han demanat els reposacaps de les tres cadires trencades per a la seva reposició.
La Sala ja no depèn de la regió, per la qual cosa no ens poden donar resposta sobre l’actual distribució de les conferencies. Des d’ambdues organitzacions sindicals considerem que malgrat no hi ha una dependències orgànica de la Sala sobre la RPG, la seva organització sí té un impacte directe sobre el servei per tant hauria de ser d’interès poder donar resposta a les nostres observacions.
Catorzè.- Parc Mòbil.
Està prevista l’arribada de 15 vehicles de categoria “Eco” a la Regió de Girona. No ens poden confirmar però, quan arribaran.
Quinzè.- Trànsit.
Ens confirmen que ja han arribat 13 paranys nous de motocicleta. Respecte a l’espai al vestidor, tal i com es fa esment al punt de la sala, en breu es procedirà a omplir els mòduls amb les taquilles dels agents de la sala. Això ha d’evitar l’actual col·lapse.
Setzè.- ARRO.
Respecte a la manca de comanaments a l’ARRO ens informen que no poden fer un oferiment. Per tant pretenen posar a disposició hores extraordinàries (HELIOX) per així poder cobrir aquestes vacants entre els comanaments actuals.
En quant al funcionament dels aires condicionats del les furgonetes denunciat per SAP-FEPOL i SME-FEPOL ens diuen que funcionen correctament. La diferencia entre les Ford Transit i les Volkswagen és que les primeres només disposen d’un compressor enlloc de dos. Des d’ambdues organitzacions exigim que els vehicles tinguin la capacitat de garantir la temperatura marcada per llei en qualsevol situació i clima. Per tant si alguna furgoneta no té aquesta capacitat reclamem la seva substitució.
Per altra banda, ens comuniquen que ja està tramitat l’expedient per poder fer front a la plaga d’ocells. Aquesta licitació s’ha demorat força perquè una de les tres empreses que havia de presentar pressupost no ho feia i finalment es va recercar una quarta empresa. Si tot va segons el previst (només queda la part burocràtica ) al setembre haurien de poder començar les actuacions per erradicar aquest problema.
Respecte el sostre de microciment (uralita) ens informen que no presenta cap perill i que no suposa cap risc per als agents sempre i quan no es manipuli.
Per últim i en referència al material balístic, se’ns informa que aquesta qüestió no depèn de la Regió policial per la qual cosa no ens poden donar resposta sobre aquest àmbit.
Dissetè.- Font de la Pólvora i Figueres.
Després dels fets succeïts a Fonts de la Pólvora i Figueres (i malgrat no estava a l’ordre del dia) la Regió justifica l’actuació policial. Des d’ambdues organitzacions sindicals ens reiterem en les manifestacions que tant el Secretari General del SAP-FEPOL, com els portaveus sindicals van fer als mitjans de comunicació respecte la manca de previsió i planificació, així com la falta d’explicacions del propi Departament d’Interior.
Aquests són els punts tractats. Per a més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres.