Reunió regional de la RPM de Barcelona de 6 de novembre del 2024

by | nov. 11, 2024 | COMUNICATS REUNIONS

Nova reunió regional marcada per l’afectació negativa de l’Acord de 31 de juliol de 2023, la manca de vehicles i material, així com l’afectació negativa que provoca sobre els efectius policials la manca de personal administratiu.

El passat 6 de novembre es va dur a terme la darrera reunió entre els comandaments operatius de la RPMB, els Serveis d’administració i les organitzacions sindicals representatives del cos de mossos d’esquadra. Des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) us fem un resum dels punts que, de manera conjunta, hem defensat en aquesta reunió.

Primer.- Situació de les Oficines de suport, GAV, OAC, ORC, ARIC i Proximitat.

Tal i com hem denunciat públicament i per l’estigmatització que s’ha fet de les “funcions de despatx”, des de la signatura de l’Acord de 31 de juliol del 2023, a dia d’avui és molt difícil trobar efectius policials que vulguin fer funcions d’OAC, GAV, ORC, Oficines de Suport, etc.

Lamentem que, per contra de professionalitzar unes funcions com és la de la instrucció d’atestats (també amb persones detingudes), a dia d’avui aquests llocs de treball s’estan cobrint amb places provisionals (i no voluntaris). Lamentem la fractura que el darrer acord ha generat entre “funcions d’oficines i patruller”.

Per tant, des del SAP i des de l’SME creiem que cal abordar aquesta situació i cal incentivar la professionalització de funcions tant estratègiques com les d’atenció a les víctimes, instrucció d’atestats, suport o relacions amb la comunitat.

Ens informen que les mesures que es puguin adoptar no poder ser només per a la RPMB, ja que aquesta fractura s’ha produït també a la resta del territori. Els comandaments operatius reconeixen la dificultat per cobrir aquestes places. No obstant és un problema com diem, que supera a la Regió.

Segon.- Manca de material i de vehicles.

Des d’ambdues organitzacions sindicals hem tornat a denunciar les deficiències que pateix la regió en material policial (tauletes informàtiques, emissores) i especialment en vehicles (tant logotipats com de paisà). Traslladem que l’increment d’efectius no ha anat en paral·lel a un increment de vehicles, la qual cosa està generant una afectació negativa sobre el servei de seguretat.

Se’ns informa que s’ha realitzat una licitació de cinc-cents vint-i-nou (529) vehicles logotipats, trenta-nou (39) de paisà dels quals  aquesta setmana n’arriben sis (6) a la RPMB. Tres-cents trenta (330) entre motocicletes, furgonetes, etc. (que provenen de fons europeus) encara no es té coneixement quan arribaran.

Fan referència al fet que els pocs que tenim s’han de cuidar, ja que contínuament en perdem per accidents que es podrien evitar. Pel que fa les tauletes o les emissores, ens traslladen que es facin arribar les mancances a la Regió i es donarà tràmit per ampliar o reposar.

Tercer.- Personal d’administració i citacions judicials.

Des d’ambdues organitzacions sindicals hem tornat a denunciar les disfuncions que estem detectant en la imputació horària dels efectius policials, algunes de les quals tenen afectació directa sobre les nostres nòmines. És evident que, per com s’estan gestionant les citacions judicials, el personal administratiu pateix una sobrecàrrega enorme de treball, la qual està provocant contínues errades en la gestió administrativa.

Des del SAP i des de l’SME hem reclamat que es prioritzi la imputació horària en el PGH de tots els efectius policials ja que, les errades en les nòmines han de ser les mínimes possibles. En resposta a les nostres demandes, el Servei d’administració regional ens confirma que com a prioritat hi ha la imputació horària en el PGH i, en el cas que es pugui, “demanar les assistències per videoconferència al jutjat”.

Quart.- UI ARTU.

Des del SAP i des de l’SME mostrem la sorpresa pel canvi detectat respecte els instructors i instructores dels atestats policials que, previ a la Instrucció 1/2024, de 28 de febrer, sobre indemnitzacions per assistència a judici, eren citats per declara en vista oral i ara no.

Així mateix, respecte al fet que UI ARTU estigui dins la roda de guàrdies regionals malgrat, des d’ambdues organitzacions sindicals considerem (i així ho hem traslladat) que s’està incomplint les funcions que marca el propi Decret d’estructura.

Respecte a la primera qüestió se’ns nega que hi hagi cap tipus de directriu que eviti la citació de totes aquelles persones que el jutjat considera necessari citar. No obstant (malgrat parlaran amb el Cap d’ARTU) se’ns trasllada la reflexió del “mal costum” que s’arrossega des de fa massa temps d’incloure massa efectius policials a les minutes.

En quan a les guàrdies, els Caps de la RPMB ens confirmen que aquests efectius seguireu fent les guàrdies.

Cinquè.- Àrea Regional Tècnica de Dispositius (ARTDIS).

Després que arran del nou Decret d’Estructura es creés la nova Àrea, els efectius policials segueixen en comissió de servei o adscripció provisional.

Per aquest motiu des del SAP i des de l’SME hem reclamat que s’acabi amb aquesta provisionalitat. No entenem com, si el Decret de reestructuració és de 21 de març del 2023, des d’ençà no s’ha fet cap procés de provisió pertinent per cobrir de manera definitiva aquesta Àrea.

Sisè.- Continus canvis Custòdia de persones detingudes menors (Ciutat Judicial).

Des d’ambdues organitzacions sindicals hem denunciat els continus canvis de planificació que patiu els efectius destinats a aquesta àrea. Aquests continus canvis estan generant problemes de conciliació de la vida familiar amb la laboral de tots els efectius afectats i per tant no poden ser un recurs freqüent per garantir el servei.

Els Caps ens informen que el servei, per la seva idiosincràsia i càrrega de treball, requereix aquests canvis de planificació. Des d’ambdues organitzacions sindicals no compartim aquesta opinió i considerem que la manca d’efectius en cap cas pot servir d’excusa per trencar contínuament la conciliació.

Si no es poden garantir els torns per falta d’efectius cal incrementar la cobertura mínima del servei. De fer-se així és evident que disminuirà també l’actual càrrega de treball que pateixen els efectius que hi esteu destinats.

Setè.- Condicions Comissaria Ciutat Vella.

Després que SAP i SME denunciéssim les condicions d’aquesta comissaria (plaga de mosquits i ascensors), el servei d’administració ens informa que un dels dos ascensors ja està reparat i ja s’ha tapat el forat per on entrava l’aigua al fossar.

Es segueix treballant per evitar que a l’estiu vinent es tornin a produir els greus problemes de salubritat i seguretat laboral que s’han generat enguany. Al respecte, per al segon trimestre del 2025, hi ha prevista una licitació per a la reparació de cinc ascensors.

Vuitè.- Comissaria de Sant Martí.

Les nostres organitzacions sindicals hem reclamat que es prioritzi la seguretat dels efectius policials que realitzen servei porta en aquesta comissaria, ja que (segons el nostre criteri) són molt millorables les condicions actuals de seguretat. Hores d’ara no preveuen cap millora ja que aviat s’inicien les obres a la comissaria. No obstant la Regió ho tornarà a reclamar a Infraestructures.

Novè.- Dades de cobertura de caporals/es i sergents/es.

A petició nostra ens informen que la cobertura actual és de 273 caporals/es i en tenim 276. Respecte a sergents/es la cobertura és de 133 efectius i en tenim de 128. També ens informen que totes les ABP de Barcelona estan per sobre de la cobertura actual d’agents, especialment Horta i Nou Barris.

Aquestes han estat les qüestions abordades en aquesta reunió. Des del SAP i des de l’SME restem a disposició de la nostra afiliació per a qualsevol dubte o aclariment, així com per a recollir nous punts per a reunions futures.

SAP-SME Junts, serem millors!