EL DESGAVELL EN LES “NOSTRES” VACUNES

by | maig 3, 2021 | COMUNICATS SALUT LABORAL

Quan encara tenim companys/es moss@s de més de 55 anys sense vacunació, nombros@s efectius ens trobem pendents de rebre la 2a dosi de la vacuna.

Mentre això passa, el desgavell governamental entre administracions i departaments, es fa evident.

Davant tot aquest enrenou, ens hi trobem nosaltres, un col·lectiu com el de moss@s, que en tot moment hem estat al capdavant en les mesures establertes per fer front a la pandèmia.

I ara, en quina situació ens trobem? Ens vacunaran ja? Serà la mateixa vacuna? Entre tots aquests interrogants, us traslladem les últimes informacions de Salut:

  • Havent rebut la primera dosi de la vacuna, ja s’inicia el desenvolupament de protecció enfront del virus (la protecció amb una dosi aconsegueix al voltant d’un 80% d’efectivitat). Aquesta protecció es manté durant un temps.
  • Quan la persona tingui menys de 60 anys i hagi rebut la primera dosi d’AstraZeneca, rebrà la segona dosi al cap de 16 setmanes de la primera.
  • En les pròximes setmanes es comunicarà quina vacuna s’administrarà.
  • Si s’ha rebut una primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca i s’ha passat la COVID-19, no és necessària la segona dosi.

Després de l’estudi per part de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) d’una sèrie d’esdeveniments trombòtics, molt infreqüents però greus, es va interrompre la vacunació en el grup d’edat de menors de 60 anys, aplicant el principi de precaució. Aquesta decisió afectava també a les segones dosis, ja que, de moment, no és possible saber si el risc de trombosi greu detectat s’incrementa, es manté igual, o disminueix amb la segona dosi.

Aquest fet ha comportat que pels qui vam rebre una primera dosi d’AstraZeneca sigui necessari estar a l’espera de què es determini l’opció més segura i efectiva per completar la vacunació.

Com a representants dels treballadors/res, podem entendre les dificultats existents del moment. Però no podem acceptar la deficient previsió i anàlisi que s’ha produït en una qüestió tan important com aquesta.