El model del 112, un fracàs

by | jul. 22, 2022 | COMUNICATS USC

Aquest passat 18 de juliol de 2022, el Sindicat SME es va reunir amb el Director General de la Policia, la Subdirectora de RRHH, el Comissari en Cap dels Mossos d’Esquadra, l’Intendent Cap de l’Oficina Tècnica i altres comanaments com l’Intendent Cap de la Sala Central i l’Inspector Cap del 112 de Reus.

En la reunió, el que més es va escoltar, van ser les paraules: “el MODEL del 112 que es va plantejar, HA FRACASAT.”

El Director General de la Policia va manifestar que es CONSCIENT de la FALLIDA i que es replantejarà com solucionar la problemàtica del 112.

Va RECONÈIXER que el plantejament inicial de la Sala del 112 a Reus en el 2016, va ser ERRONI, que la tecnologia en la qual es pensava que podria ajudar, no ha donat els resultats esperats, i que cal una revisió tant del FÈNIX com de les tauletes.

Alhora va informar que cal una REVISIÓ tant dels models de Sala, com dels efectius que hi ha de treballar, així com de la tecnologia que cal incorporar o millorar, ja que va manifestar que NO vol fer més “PARCHES” i que pretén solucionar el problema, donant un termini de 4 mesos per aportar un nou pla.

En el seu dia, l’SME ja vam avisar en reiterades ocasions, de què es cometia un error en plantejar un tancament de les Sales Territorials i obrir una Sala centralitzada, amb una RETALLADA de personal.

Les matemàtiques i el coneixement sobre la gestió de recursos humans, ens han donat la raó. NO es pot tancar una Sala amb 60 efectius i voler que la mateixa feina, la facin 25 agents.

Els incidents que es rep per part del 112, tenen el mateix volum que quan existien les Sales Territorials i els agents han de continuar atenent als requeridors, fer les trucades corresponents i gestionar SEM i Bombers, mentre donen la informació a les patrulles i atenen les peticions d’aquests.

La qüestió no està en si cal tornar o no al model d’abans. Les actuals persones operadores de Sala Reus i qualsevol Sala restant son uns excel·lents professionals en la bona realització de la seva tasca diària. Uns treballadors/res que han estat aguantant mesos i mesos de càrregues de feina a causa de la falta de personal per una mala gestió de càlcul per part de l’Administració.

Qualsevol Operador de la Sala 112 de Reus, és capaç de gestionar ( i així ha estat fins ara) un incident d’igual manera i professionalitat que els altres, tant si és a Tarragona, com si és a Lleida, Girona o qualsevol poble de TOTES les Regions que es porten. El problema no està en l’operador/a, el problema està en no donar l’abast pel gran volum de feina i la poca quantitat de recursos humans.

Com ja hem dit, les matemàtiques ens donen la raó i son molt clares.

La solució depèn de l’equilibri en augmentar el personal, invertir en tecnologia i fer un espai més eficaç a la Sala del 112 de Reus.

Per tot plegat el sindicat SME sol·licita:

  • Que s’ampliï la RLT de la Sala 112 de Reus i les altres Sales que queden operatives per garantir els efectius que han de prestar servei.
  • Renovar els PNT d’actuació que han quedat antiquats.
  • Unificar criteris d’actuació i horaris de totes les Regions Policials.
  • Simplificar el programa de Sala.
  • Fer més efectives les Tauletes.
  • Dotar de tauletes a les Policies Locals que interactuen amb la Sala.
  • Nivell 2 per a Sala com especialització.

Sempre Mossos d’Esquadra