El patrullatge unipersonal: les conseqüències de la manca d’efectius

by | set. 27, 2023 | COMUNICATS ALTRES, COMUNICATS USC

Han estat reiterades les denúncies d’aquesta pràctica. Des del SAP i des de l’SME recordem que cal evitar el patrullatge d’un sol efectiu.

De manera freqüent, SAP i SME hem hagut de denunciar la planificació de dotacions policials formades per un sol efectiu. Les conseqüències de la manca d’efectius i la necessitat de treure patrulles al carrer ha provocat reiteradament que en algunes destinacions s’opti per aquest tipus de patrullatge.

No ha estat ni una, ni tampoc dues les vegades que ambdues organitzacions sindicals hem hagut de denunciar agressions a policies. Recordem per exemple l’agressió que un grup d’individus que superaven en número a les dotacions actuants van atemptar contra efectius del cos de mossos d’esquadra a Cerdanyola del Vallès el 10 de març del 2023. O per exemple l’agressió a efectius de trànsit (també de Cerdanyola) que en l’assistència a un accident a la C-58, la persona que l’havia causat i alguns dels seus familiars tampoc van dubtar en enfrontar-se als agents actuants.

La manca d’efectius policials,  sumada a la gran càrrega de treball que assumeix el cos de mossos d’esquadra pot incentivar la planificació de patrulles unipersonals, més quan de manera massa freqüent s’han hagut de desmuntar binomis per poder assistir a la ciutadania a les OAC o per poder auxiliar a les àrees regionals de custòdia de persones detingudes.

Avui, SAP i SME hem de tornar a sortir públicament recordant al col·lectiu que estem en Nivell 4 sobre 5 d’alerta per atemptat terrorista i per tant, per la seguretat dels efectius policials, cal evitar el patrullatge unipersonal.

Fruit de les nostres denúncies constants, algunes regions policials ja han pres la determinació de no permetre la planificació d’indicatius d’un sol efectiu, tal i com així ens comuniqués la Direcció General de la Policia en la resposta adreçada a les nostres organitzacions sindicals el 21 de juny del 2023.

No obstant però, cal insistir en aquest camí i per tant hauria de ser la pròpia Prefectura de la policia la qui donés les ordres oportunes a totes les Regions Policials. La manca d’efectius que pateix el cos no ha de suposar la planificació de patrulles unipersonals.

Tal i com féssim amb la campanya #sotamínims, no seria la primera que SAP-FEPOL (ara juntament amb SME-FEPOL) iniciaríem noves campanyes per denunciar aquesta pràctica. És per això que reclamem a totes les destinacions del cos de mossos d’esquadra que si s’observa o s’implanta aquest patrullatge ens ho comuniqueu de manera immediata.

SAP-SME Junts, serem millors!