Reunió de la RP de Girona de 20 de març del 2024

by | març 20, 2024 | COMUNICATS REUNIONS

Des del SAP i des de l’SME us fem un resum dels punts que s’han tractat en la reunió d’avui entre els Caps de la Regió, els serveis d’administració i sindicats.

Avui 20 de març ha tingut lloc la reunió entre els Caps de la Regió Policial de Girona, els Serveis d’Administració Regional i les organitzacions sindicals representatives. A continuació us fem un resum dels punts més importants:

Primer.- Guàrdies d’Investigació

Els caps de la RPG ens informen que les guàrdies de l’AIC depenen de la CGIC i que aquesta encara no té decidits els criteris de regulació de les guàrdies. En quan a les guàrdies de les unitats d’investigació bàsiques s’ha decidit que hi hagi un binomi presencial i 2 binomis de GNP. També hi ha 1 comandament de l’escala intermèdia de GNP. El binomi es quedarà a la seva ABP, en cas que no hi hagi incidències per activar-se.

Respecte l’activació se’ns informa que hi ha un comunicat intern de com i quan s’han d’activar els efectius de guàrdia. Sembla ser que l’activació serà des que es realitza la trucada, no des de l’arribada a comissaria, tal i com va donar instruccions la SGRH.

En cas que a l’estiu es vegi que amb dos efectius de manera presencial no són suficients, es podria canviar a que n’hi hagi quatre de presencials i dos de GNP. A finals d’any es valorarà com han anat les guàrdies, per si s’han de modificar per l’any següent.

En tant que a la mitja dieta, ara els efectius tenen les instruccions de quedar-se a l’àmbit de la seva comissaria, si no són activats, si són activats i es compleixen els requisits que estableix la normativa sí que es podria demanar la compensació de la mitja dieta.

Segon.- Efectius de la Volta ciclista a Catalunya.

Els Caps de la RPG ens informen que des de la Divisió s’han marcat uns criteris homogenis per tot Catalunya. Per tants basant-se en aquests criteris és com s’ha fet la distribució dels efectius que van a la Volta. Des del SAP i des de l’SME ens reafirmem en els extrems denunciats en el comunicat de 23 de febrer del 2024 i reclamem una modificació per a anys posteriors.

Tercer.- Citacions judicials.

Les responsables d’administració informen que les citacions judicials es fan seguint el que marca la instrucció 4/21 sobre declaracions judicials de videoconferència. Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL es denuncia la gran casuística que hi ha amb les citacions, com per exemple que en un mateix judici un efectiu assisteix presencialment i un altre ho faci per videoconferència, amb l’únic propòsit de pagar menys diners, generant un greuge comparatiu. Les responsables de l’administració es limiten a dir el que indica la instrucció sense donar més respostes.

Quart.- Provisionalitat a les Unitats d’Investigació Bàsica de la Regió.

Els Caps de la regió ens informen que s’han anat “blanquejant” les places de les UI de la regió i que, en les properes setmanes es farà amb les que manquen: Sant Feliu, Santa Coloma i Blanes. Ens recorden que els efectius que estan en “negre” no poden rebre cap mena de compensació per fer guàrdies i per aquest motiu s’han donat indicacions que els efectius que es troben en aquesta situació no en facin, de guàrdies.

Cinquè.- Magatzem central de drogues.

Els Caps de la regió ens informen que s’està fent una prova pilot a la RPMN amb molt bon resultat. No saben quan es posarà en funcionament per a tot el CME. A finals d’any sortirà una licitació d’una empresa desbrossadora forestal per a les actuacions amb plantacions. Pels càlculs es calcula que hi hauria fins a seixanta-tres (63) serveis per anys.

Sisè.- Protocol vigilància de la salut.

Des d’ambdues organitzacions sindicals s’ha demanat la creació d’un protocol de vigilància en les actuacions de salut pública. Els Caps de la regió ens informen que hi haurà una formació d’autoprotecció pels caps de torn i que aquests transmetran aquesta formació als seus escamots. També es formarà a les policies locals.

Setè.- Tancament OAC Portbou.

Els Caps de la regió ens informen que durant tres mesos es va fer una recollida d’informació sobre les denúncies que recollia l’OAC de Portbou. Es van recollir vint-i-set (27) denúncies, de les quals vuit (8) eren penals i únicament dues (2) eren de la zona.

Per tant en base a aquestes dades s’ha decidit tancar l’OAC i els efectius de Portbou faran prevenció per les poblacions. S’habilitarà una franja horària perquè els veïns de Portbou puguin anar a presentar denúncies a comissaria.

Vuitè.- Manca de vehicles.

Les responsables d’administració ens informen que està prevista que al desembre arribin cinc-cent vint-i-nou (529) vehicles per a tot el CME, dels quals n’hi han de diferents tipus i desconeixen el repartiment que es farà. Així mateix se’ns informa que aprofitant una subvenció hi ha un expedient de compra directa de tres-cents trenta (330) vehicles híbrids o elèctrics, que haurien d’arribar a finals d’any. També hi ha un expedient per la instal·lació dels carregadors dels vehicles elèctrics.

Els Caps de la regió ens informen que ja han arribat els vehicles 4×4 i que les comissaries de Blanes i Sant Feliu són les que no disposen de cap vehicle d’aquesta tipologia.

Novè.- Sala de Coordinació Girona.

Els Caps de la regió ens informen que la Sala no dependrà d’ells, que dependrà directament de la Prefectura. Ja han iniciat les obres per la marxa de la unitat d’informació i de l’adequació de la sala. Com que no depèn d’ells, no ens poden informar de les nombroses qüestions plantejades ja que no tenen resposta, com és per exemple com és que als efectius que estaven a la sala els van treure la plaça a la Sala i ara no la poden recuperar més quan se’ls va treure contra la seva voluntat. Continua amb la previsió que s’obri a mitjans de juny.

Desè.- CD Banyoles.

SAP i SME venim denunciant des de la inauguració de la comissaria una manca d’espai, agreujada amb l’arribada d’efectius amb el tancament de la sala. Des d’infraestructures es volen instal·lar mòduls que siguin espai d’office. Tot i això sense demanar el parer de la regió. Ara mateix tot està pendent que l’Ajuntament de Banyoles doni el vistiplau.

Onzè.- Comissaria de La Jonquera.

La Comissaria de la Jonquera estarà operativa el mes de juny. Al maig ja s’haurà de fer la custòdia de l’edifici i hi haurà cinc (5) caporals cap de torn, un (1) caporal cap d’OAC i un (1) sergent sots cap.

Dotzè.- ABP de Sant Feliu de Guíxols.

Els Serveis d’administració ens informen que les goteres que hi havia hagut ja van estar solucionades i que ara, hi ha noves goteres que estan pendent de la revisió de l’empresa de manteniment per solucionar-les. Des d’ambdues organitzacions sindicals exigim celeritat en la solució d’aquesta qüestió.

En quan a l’obertura de la finestra del despatx ens informen que per fi ha arribat l’autorització d’Infraestructures amb el qual s’assumeixi com a manteniment correctiu. Ara es demanarà pressupost a l’empresa de manteniment per dur a terme aquesta actuació.

Tretzè.- ACD Santa Coloma de Farners.

Fa temps que venim denunciant que la sala de l’agent de custòdia s’utilitza per fer escorcolls, agafar declaracions, entre d’altres activitats. Els Caps de la regió ens informen que el 26 de març està programada la destrucció de setanta (70) caixes que estan a la garjoles de menors i que es podrà alliberar aquest espai. Així ja no s’haurà de fer les altres tasques a la sala de l’agent de custòdia.

Catorzè.- Uniformitat i armilles.

Els Serveis d’administració ens informen que no està prevista la recollida de cap peça més de la uniformitat antiga. La camisa és l’única que es va descatalogar i és la que es va fer la recollida. En principi a abril-maig hi haurà un nou lliurament d’uniformitat per incrementar la dotació que es té.

Per altra banda ens informen que a finals d’any està prevista la licitació per la compra d’armilles i fundes per substituir les que ja faci 10 anys que s’han lliurat.

Quinzè.- URMA.

Ens informen que a la URMA no li correspon la jaqueta d’ARRO i que se’ls ha de lliurar les jaquetes de l’ACSO. Han fet un informe indicant que el vehicle que ha arribat a URMA no és operatiu per a la unitat.

Setzè.- ARRO.

Els Caps de la regió ens informen que ja hi ha obert un oferiment per un sergent d’ARRO i que finalment seran dos els que hi aniran. Aquest oferiment es resoldrà abans de l’estiu. També es farà un oferiment per cobrir la plaça d’un caporal que ha marxat de la unitat.

Des del SAP i des de l’SME els traslladem la petició d’hores de POEA i ens informen que no saben quines seran les hores extraordinàries que els arribaran.

En quan al material balístic ens informen que està prevista l’arribada i que hauria de ser individual per a cada efectiu.  En quan a la petició de tenir més armes llargues la petició no s’ha considerat. Respecte el parc mòbil, des d’ambdues organitzacions sindicals els traslladem la nostra preocupació i denúncia en tant que, de les tretze (13) furgonetes, només cinc (5) estan operatives.

Per altra banda s’està mirant de dotar d’un espai de formació a l’ARRO de Girona. Tenen diverses alternatives. I per últim ens informen que s’està avaluant la millor forma de millorar la seguretat de l’edifici, perquè no es repeteixin casos com el vehicle que va deixar una grua, que era per la nau del costat.

Aquestes han estat les qüestions defensades per ambdues organitzacions sindicals. Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb els nostres delegats i les nostres delegades sindicals.

SAP-SME Junts, serem millors!