Subcomissió de material de 12 de desembre del 2023

by | des. 14, 2023 | COMUNICATS ALTRES

En aquesta Subcomissió, entre d’altres qüestions, s’ha exposat el protocol d’utilització dels extintors de torxa que han generat algun incident en la seva utilització.

El passat 12 de desembre es va reunir la Subcomissió de material del cos de mossos d’esquadra, la qual depèn directament del Comitè de seguretat i salut laboral. A continuació, us fem un resum dels punts més importants que s’hi van tractar.

Primer.- Incidents amb extintors tipus entorxa.

Arran dels incidents ocorreguts amb la utilització d’aquests tipus d’extintors a la CD de Montcada, denunciat per SAP i per SME, celebrem que s’hagi elaborat un protocol d’utilització. Hagués estat millor que el protocol hagués estat realitzat i que s’hagués explicat abans. No obstant celebrem que s’hagi rectificat en aquest sentit.

Segon.- Problemes d’airbag en els vehicles de la marca SEAT i mal estat vehicles ARIC.

El Grup VW està enviant llistats amb els números de bastidors dels vehicles afectats. Els serveis d’administració (de forma coordinada amb l’empresa de rènting) estan passant totes les revisions de la forma més àgil i ràpida possible. Hores d’ara tots els vehicles logotipats estan al dia.

En quan al mal estat d’alguns vehicles de paisà se’ns recorda la renovació prevista de cares al 2024 de part de la flota (licitació publicada i en curs de 529 vehicles de rènting).

Tercer.- Subministrament de fundes de paisà.

Després que SAP-FEPOL i SME-FEPOL denunciéssim l’obligació del Departament d’Interior de dotar de tot el material necessari per a exercir les nostres funcions (fins i tot el de paisà) i que aquest ens manifestés que tot aquell i aquella policia que no en tingués, la reclamés mitjançant reposició extraordinària, ara se’ns diu que no n’hi ha per tothom.

Davant d’aquest despropòsit tornem a recordar que hi ha efectius adscrits a seguretat ciutadana que de manera esporàdica han de suplir la falta d’efectius dels grups FURA i que per tant s’ha de dotar a tothom d’aquest element. Per tant reclamem que es faci una licitació urgent que asseguri la dotació de la funda de paisà per a tots els efectius policials.

Quart.- Jaqueta de plomes.

Igual que el punt anterior, SAP i SME hem estat denunciant la manca d’aquest tipus de material per a als efectius que treballen en l’helicòpter del CME.  Se’ns informa que, després de la nostra denúncia, les jaquetes arribaran abans de finalitzar l’any 2023 per adquisició de contracte menor.

Cinquè.- Manca de la nova uniformitat per alguns efectius del CME.

Tornem a denunciar que alguns efectius policials encara no han rebut la nova uniformitat. Per tant insistim en la necessitat (obligació) de buscar una solució immediata a aquesta ridícula situació.

Sisè.- Dotació de guants d’hivern.

No està contemplat a excepció per al Pirineu que la licitació ja està adjudicada i pendent de subministrament.

Setè.- Parc mòbil

L’entrega de vehicles de paisà ja està gairebé finalitzada. En tràmit hi ha el lliurament de 176 vehicles de rènting la qual finalitzarà durant la primera quinzena del mes de gener del 2024. Està prevista la publicació de dues licitacions més (330 + 10) amb una partida de vehicles camuflats que estarà al voltant de les 122 unitats.

En quan a les noves furgonetes aquestes estan incloses en la licitació de renovació de flota de rènting pel 2024 (ja publicada) de 529 vehicles.

Respecte la compra d’un nou autocar per a la LINIA, se’ns informa que a dia d’avui la DGP no ha manifestat tenir disponibilitat pressupostària per tirar endavant aquesta compra. Des del SAP i des de l’SME recordem que a dia d’avui aquest vehicle és un risc per als efectius que el condueixen, per a les persones que van al seu interior i per a la resta d’usuaris de la via. Per tant ha de ser una prioritat renovar-lo.

Sobre les motocicletes, durant el 2024 es tramitarà i publicarà una licitació per renovar i augmentar les motocicletes de trànsit.

Per últim sobre parc mòbil i en quan a les furgonetes, es nega per part del cos que hi hagi problemes de combustió. La prova està (segons ells) que aquests vehicles passen la ITV.

Vuitè.- Trànsit.

El lliurament de pantalons operatius (amb banda reflectant) s’anirà lliurant segons la disponibilitat. Està prevista una licitació d’estocs d’uniformitat d’ACSO i trànsit que contempla aquest pantaló (pendent de publicació).

Ja s’estan lliurant els cascs a tots els efectius que s’han fet l’amidament. No es lliurarà cap casc nou sense que prèviament s’hagi amidat i hagi retornat el casc vell.

En quan a l’armilla airbag és un projecte en desenvolupament prioritari per aquest 2024.

Novè.- ARRO i BRIMO.

Material d’obertura per a les unitats d’ordre públic: Després que des del SAP i des de l’SME denunciéssim el material que tenien les ARRO i la BRIMO per a fer entrades i perquisicions, se’ns informa que es dotarà a totes les unitats d’equips hidràulics d’obertura de portes. Veurem quan es triga a dotar d’aquest material. Hi estarem a sobre.

Granota: Malgrat des del SAP i des de l’SME hem demanat buscar alternatives millors a la granota i dotar a aquestes unitats d’una uniformitat de dues peces, se’ns informa que no hi ha dotació econòmica per a dur-ho a terme malgrat s’estan mirant nous materials.

Jaqueta: Manifestem si espot posar algun sistema a la jaqueta per a portar els portàtils, la càmera,…, atenent que aquesta tapa tota l’armilla. Ens informen que faran proves però resulta difícil. A la vegada, ens comuniquen que les primeres jaquetes s’aniran entregant en primer terme a les zones més gèlides.

Material balístic: Des d’ambdues organitzacions sindicals ja hem explicat en respectius comunicats l’adquisició de nou material i continuem insistint en la necessitat de disposar de material individual per aquestes especialitzacions.

Escuts amb finestra: No se’n compraran. Exposen que tenen un augment de pes i on està el vidre davant els impactes la visió queda limitada i per aquests motius, poc a poc es deixarà d’utilitzar.

Medicina tàctica (torniquets): Si tot va bé estan a l’espera d’un informe i els efectius que facin el curs d’ARRO i BRIMO ja sortirien amb la formació feta. Posteriorment s’estendria a altres llocs de treball fins a arribar al curs bàsic. Des d’aquestes organitzacions sindicals seguim insistint en la importància d’aquesta formació encaminada a salvar vides on a dia d’avui, molts companys s’han hagut de costejar ells mateixos.

Altres:

Per altra banda, per la gran quantitat d’entrades i perquisicions que fan els efectius d’ordre públic i veient que en moltes d’elles, les persones que hi ha a l’interior col·loquen dispositius elèctrics, des del SAP i des de l’SME hem demanat formació específica que asseguri una correcta utilització.

Pel que fa als auriculars de comunicats per a tots els efectius d’ARRO se’ns informa que aquest material el subministra RESCAT.

Respecte els busca polos es farà una compra i en portaran tots els vehicles del cos.

Al gener s’aniran repartint els cascs tant en aquells casos que estiguin “caducats”  com els que es requereixi canvi de talla.

En quan als vehicles, hem tornat a reclamar que tot el material que es porta al seu interior vagi del tot assegurat i/o fixat. Denunciem que els ariets a dia d’avui no van fixes, per la qual cosa en cas d’accident pot ser un element perillós contra la seguretat dels efectius policials. Respecte aquesta qüestió se’ns informa que quan es compri aquest tipus de material, s’adequaran els vehicles.

SAP-SME Junts, serem millors!