En quan a la Instrucció 10/2024 sobre l’aplicació del CEV per disponibilitat no presencial

by | oct. 14, 2024 | COMUNICATS INVESTIGACIÓ

Malgrat que a principis d’any SAP i SME vam adreçar un escrit de dubtes sobre la situació de GNP de les unitats d’investigació, la SGRH no ens ha donat resposta fins ara. Ho ha fet remetent-se a la Instrucció 10/2024, de 24 de juliol (7 mesos després del nostre escrit).

A inicis d’any, les Seccions sindical d’investigació del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) vam reclamar mitjançant escrit adreçat a la Subdirecció general de recursos humans, l’aclariment dels dubtes que generaven les planificacions de les guàrdies no presencials, així com les garanties associades a les mateixes.

Més concretament, ambdues organitzacions sindicals demanàvem que se’ns informés sobre quina era la situació laboral de les persones que es trobaven en situació de GNP (treballant o de festa) i sobre les limitacions horàries que tenien en la seva planificació (12 hores de descans entre torns, màxim de 7 dies consecutius de treball…).

Doncs bé! En data de 5 de setembre hem rebut resposta de l’escrit presentat. En ella, la SGRH es remet a la Instrucció 10/2024, de 24 de juliol, sobre l’aplicació del complement específic variable per disponibilitat no presencial.

No obstant, de totes les visites que des d’ambdues organitzacions sindicals hem fet arreu del territori hem pogut comprovar el desconeixement global que hi ha sobre aquesta instrucció, ja que ni ha estat informada, ni tampoc explicada. Per aquest motiu, des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL us en fem un breu resum.

  • Es considera que les persones que es troben en GNP es troben de festa fins que no són activades. Aquesta situació implica que qualsevol accident patit durant la GNP només es consideraria laboral a partir de l’activació (ja sigui durant el servei, com en el desplaçament “in itinere
  • En cas que es produeixi una activació presencial, caldrà si escau, modificar la planificació de treball als efectes de garantir el compliment de les garanties de descans següents:

    • Entre el final d’una jornada i el començament de la següent ha d’haver-hi un mínim de 12 hores de descans.Com a màxim es treballaran set dies seguits i a continuació hi haurà un mínim de dos dies de descans.
    • Aquests criteris de descans no son aplicables mentre no s’activa el servei donat que com ja hem dit abans fora de l’activació no es considera que s’estigui “treballant”.
  • Per una altra banda el repartiment de les guàrdies ha de ser homogènia per tot l’any entre la totalitat dels efectius adscrits al servei.
  • L’ordre d’activació de la persona que es troba en situació de disponibilitat correspon únicament al comandament de guàrdia de la Prefectura, al comandament de guàrdia de la Regió Policial o de la Comissaria General o al cap de torn regional operatiu.
  • Aquesta activació es fa efectiva mitjançant trucada del Cap de torn de la Sala Territorial de Comanament o la Central.
  • L’activació presencial (i per tant el pagament amb hores extraordinàries) es computà des de l’ordre d’activació, fins a la desactivació d’acord amb els registres de sala, amb caràcter general, durant un mínim de 3 hores.

Aquest protocol d’activació implica que només tres comanaments poden donar l’ordre d’activació i que el responsable d’avaluar si l’activació és justificada o no és el cap de torn operatiu. A més només pot trucar a la persona que es trobi en disponibilitat el cap de sala, per ordre dels comanaments esmentats. Serà aquest qui deixarà constància de l’activació i l’hora.

Per tant tingueu present que si la trucada la fa alguna altra persona diferent del Cap de sala no quedarà registrada l’activació. Fins i tot, en el cas que les persones de GNP siguin dos o més i es truqui només a una, només s’imputarà el servei a la persona que ha rebut la trucada.

Per aquest motiu us recomanem que, amb l’activació de més d’un efectiu per a un servei, us assegureu de l’activació per així evitar problemes de compensació que es puguin produir.

Aquest és un resum de la instrucció, però davant de qualsevol dubte teniu a la vostra disposició als delegats i delegades del SAP-FEPOL i l’SME-FEPOL.

SAP-SME Junts, serem millors!