El Departament d’Interior aconsegueix el rebuig majoritari del Pla d’Igualtat del CM

by | febr. 29, 2024 | COMUNICATS ALTRES

La reserva de places en convocatòries d’ascens genera un enorme malestar en el col·lectiu, un sentiment evident de greuge i fins i tot una estigmatització de les mosses que ascendeixen verticalment.

Des que el Departament d’Interior, en aplicació de la Llei 17/2015, negociés i pactés amb totes les organitzacions sindicals el Pla d’Igualtat del cos de mossos d’esquadra, la polèmica sempre ha estat servida.

El motiu? La política de façana a la qual malauradament ens ha acostumat aquest Departament d’Interior que, en el cas del Pla d’Igualtat s’ha fet evident amb la campanya mediàtica constant, de la seva mesura estrella sobre la reserva de places en les convocatòries d’accés i promoció.

En aquest sentit, des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) lamentem i reprovem la política del Departament d’Interior, única responsable del rebuig majoritari que  ha generat sobre el cos de mossos d’esquadra del Pla d’Igualtat.

Malgrat el Pla d’Igualtat contempla 6 objectius generals, 21 objectius específics i 158 mesures concretes, res s’ha fet o poc s’ha explicat respecte les 157 mesures restants que també havien de servir per  assolir “una conciliació de la vida laboral, personal i familiar real i compatible amb les necessitats de servei a la ciutadania i els reptes de la seguretat de la societat actual”.

Mitjançant les seves polítiques, el Departament d’Interior (malalt de protagonisme) no s’ha centrat en la millora de les condicions laborals del cos de mossos d’esquadra, ni tampoc en l’assoliment dels objectius generals del Pla, sinó en la imatge pròpia o el rèdit polític que podia treure de la implantació de la reserva de places.

On queden algunes de les altres mesures concretes que també contempla el Pla d’Igualtat? (1) On queden per exemple les convocatòries de promoció i provisió territorialitzades? (2) S’ha modificat per exemple, l’actual sistema de promoció que permeti concursar “només per aquelles places que siguin d’interès i sense l’obligació de fer-ho per a la totalitat de les places? (3) Tenim ja el pla de manteniment físic general el qual hauria de permetre suprimir les proves físiques de les convocatòries d’ascens?

Així, i si bé cal tenir en compte que la Disposició Addicional Setena de la Llei 10/1994 contempla la reserva de places i que aquesta reserva també ha estat avalada pel propi Tribunal Constitucional, per com ha aplicat el Departament d’Interior el Pla d’Igualtat és evident que s’ha generat un rebuig general i una crispació interna majoritària en el cos de mossos d’esquadra.

SAP i SME valorem seriosament abandonar la Comissió d’Igualtat mentre el Departament no modifiqui les seves males arts respecte aquesta qüestió i no abordi de manera íntegra, la totalitat de les mesures que contempla el Pla. Alhora recordem que per impugnar les bases de qualsevol procés és preferible fer-ho de manera individual, tal i com així han fet els serveis jurídics de la FEPOL en altres tipus de convocatòries.

SAP-SME Junts, serem millors!