Els canvis imposats ocasionen lesions a la Brigada Mòbil

by | març 14, 2024 | COMUNICATS RECURSOS OPERATIUS

La pèrdua d’efectius com a conseqüència del torn de nit i el nou sistema de GNP fan posar en perill la integritat física de tots els efectius de la BRIMO.

Des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL), en primer lloc volem desitjar una ràpida recuperació a la quinzena d’efectius de la Brigada Mòbil que han patit lesions durant els aldarulls provocats per seguidors radicals del FC. Barcelona (i en especial aquells que han patit lesions de pronòstic més greu).

Seguidament, des d’ambdues organitzacions sindicals volem felicitar a tota la Brigada Mòbil que, malgrat no disposar dels efectius necessaris, van fer front a un dispositiu on un nombre considerable de seguidor radicals van voler accedir a les instal·lacions esportives, amb una clara intenció de generar aldarulls, enfrontaments i desordres públics.

Així mateix, des d’ambdues organitzacions sindicals volem denunciar públicament que, fruit del reduït nombre d’efectius que van participar en aquest dispositiu, es va posar en risc la integritat física dels agents de la Brigada Mòbil els quals, es veuen obligats a suportar una càrrega de treball extraordinària, com a conseqüència de la imposició del nou format de Guàrdies No Presencials.

Ara a més, s’ha imposat  a la Brigada Mòbil la formació d’un Subgrup (de dues furgonetes) amb un torn de nit fixe de dilluns a diumenge, que provoca que catorze (14) efectius deixin de participar en dispositius, com el que en aquest comunicat ens referim.

Tal i com vam poder contrastar dimarts passat, mentre aquest Subgrup realitzava tasques de Seguretat Ciutadana en espais buits d’incidents d’ordre públic, els seus companys i companyes de Grup, minvats de força (un 30% menys d’efectius) van haver de fer front a greus aldarulls i desordres .

Aquesta nova conjuntura, a més de provocar situacions com la descrita, (1) incrementa el risc de patir més baixes per lesions dels efectius que intenten recuperar l’ordre públic i (2) afecta a la dinàmica de formació continuada de tota l’Àrea, en tant que no hi ha temps material per a la pràctica d’entraments conjunts de tots els efectius d’un mateix Grup.

Des del SAP i des de l’SME considerem que el gran número d’efectius lesionats durant el dispositiu del partit entre el FC. Barcelona i el Nàpols no és casual i tot respon als canvis imposats durant aquests mesos a la Brigada Mòbil. Uns canvis a més, que sospitem que han estat imposats per qüestions pressupostàries i no, per exigències operatives.

Volem emfatitzar que la BRIMO mai s’ha mostrat reticent a realitzar serveis en torn de nit. Mai s’ha mostrat contrària a treballar durant llargues jornades de treball, quan les exigències del moment així ho hagin requerit. No obstant no entenem que, per altres motivacions que no són operatives, es pugui deixar coix un dispositiu d’ordre públic com el d’un partit de futbol de Champions League d’alt risc.

Per tot plegat, des del SAP i des de l’SME reclamem una ràpida rectificació respecte el rumb establert amb l’actual sistema de GNP que s’ha imposat després de l’Acord de 31 de juliol i exigim la recuperació immediata del sistema anterior, que a més, més d’un 80% d’efectius de la BRIMO ha demanat recuperar en la campanya de recollida de signatures impulsada per les nostres organitzacions sindicals.

SAP-SME Junts, serem millors!