L’Audiència Provincial de Barcelona absol dos mossos d’esquadra acusats de tortures i lesions

by | gen. 3, 2024 | COMUNICATS JURÍDIQUES

Defensats pels nostres serveis jurídics, no només s’ha assolit l’absolució dels nostres companys, sinó que a més s’ha condemnat per atemptat l’individu que els havia denunciat.

L’Audiència Provincial de Barcelona, després de tres anys de procediment, ha absolt dos efectius policials del Cos de Mossos d’Esquadra defensats pels nostres serveis jurídics sota la direcció lletrada de Xavier Todó acusats per, presumptament, haver torturat i lesionat un detingut que es va resistir de manera violenta a una actuació policial.

Els fets s’haurien originat quan un individu es va presentar a la Comissaria de Sants  Montjuïc en actitud exaltada i agressiva per denunciar uns fets dels quals hauria estat víctima. En ser requerit per una agent del cos a fi de calmar la seva conducta, l’ara condemnat no va dubtar en etzibar-li un clàssic com “TU GUAPA, ME VAS A COMER LA POLLA”.

A partir d’aquí, tal i com recull la sentència de la Secció 2a de l’Audiència Provincial tot va esdevenir en agressions i insults d’aquest mateix individu cap els efectius policials, els quals finalment van procedir a la seva detenció per un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

No obstant, la persona en qüestió va presentar denúncia per tortures i lesions. Denúncia que va ser instruïda pel Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona i que, tres anys després ha estat resolta per l’Audiència Provincial de Barcelona.

En la sentència, l’Audiència ha considerat provat que l’ara condemnat va entrar a la Comissaria de Sants – Montjuïc amb una actitud exaltada cridant que li havien robat diner i portant en mà un pneumàtic de la cadira de rodes amb la qual es desplaçava. Així mateix, l’Audiència ha considerat provat que l’ara condemnat va agredir diferents efectius policials a qui va causar-li les lesions que també han quedat acreditades.

Per contra, l’Audiència Provincial de Barcelona en cap cas ha considerat acreditat que els policies agredissin a l’acusat amb la intenció de menystenir la seva integritat física, així com tampoc que li causessin les lesions que aquest va manifestar, actuant en tot moment “en legítima defensa de la seva integritat física, en el compliment del seu deure de mantenir i  garantir l’ordre jurídic i en l’exercici legítim del seu ofici policial”.

Per tot plegat, l’Audiència absolt els dos policies i condemna l’agressor dels nostres companys, (1) a la pena de sis mesos de presó i inhabilitació especial de sufragi passiu pel mateix temps pel delicte d’atemptat i (2) a la pena de multa d’un mes amb quota diària de 5 euros, amb responsabilitat personal subsidiària per cadascun dels delictes lleus de lesions.

Des del SAP i des de l’SME valorem de manera molt positiva la sentència obtinguda, malgrat lamentem que els nostres companys hagin hagut de passar per un procediment judicial de tres anys de durada, malgrat haver estat víctima d’insults i agressions com així finalment ha quedat acreditat.

SAP-SME Junts, serem millors!