Manca d’espai a les comissaries del cos de Mossos d’Esquadra

by | febr. 26, 2024 | COMUNICATS ALTRES

Hem adreçat escrit a SGRH exposant el problema generalitzat de la manca d’espai que pateixen moltes comissaries.

En la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, presidida pel Molt Honorable President de la Generalitat Pere Aragonès i, per l’Excel·lentíssim Ministre d’Interior Fernando Grande-Marlaska realitzada el 5 de novembre del 2021, es va acordar l’ampliació del sostre d’efectius al Cos de Mossos d’Esquadra, fins als 22.006 agents, amb un creixement del 20% de la plantilla d’aquell moment, situada en 18.267 efectius.

Si llavors ja teníem serioses dificultats per tal d’encabir tots els agents a les dependències policials, ara el problema s’agreuja de manera exponencial. De fet, ja hi ha moltes comissaries que tenen problemes greus d’espai. És un tema recurrent que apareix a les Comissions d’Infraestructures.

A l’ABP de Lleida, el projecte original contemplava 450 taquilles. Ara mateix n’hi ha més de 600. A la RPMN les comissaries es van dimensionar com a  petites dependències. A Mollerussa i a les Borges Blanques es van instal·lar mòduls exteriors  com a resposta a la denúncia interposada davant la Inspecció de Treball perquè les companyes es poguessin canviar.

Així mateix, el problema esdevé cada cop pitjor a la capital catalana: en les visites periòdiques que fem els delegats i les delegades sindicals a la Regió de Barcelona observem taquilles als passadissos o en petits habitacles no aptes per a fer les funcions de vestidors. Ens trobem també persones treballant plegades en despatxos pensats per a un nombre més limitat de persones, i canvis d’ubicació d’unitats i àrees que guanyen en mitjans humans, però no disposen de lloc on treballar amb garanties de salubritat i que respecti el que marca el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball.

I no només això: el problema d’aparcament per a molts agents que viuen fora de la regió s’accentua cada vegada de forma més acusada. El cas més recent, com ja sabeu, l’hem tingut a Gràcia, Sants-Montjuic i a Nou Barris, amb la incorporació dels agents de l’ARTU, motiu pel qual, tant la comissaria com les nostres organitzacions sindicals han hagut de sol·licitar a l’Ajuntament places d’aparcament a la via pública.

En aquest sentit, volem saber quin és el full de ruta de l’Administració i si s’ha dissenyat un pla estratègic per a afrontar aquest greu problema que no es podrà assumir si no es preveuen actuacions immediates. No volem arribar tard al problema, i per això les organitzacions sindicals SAP-SME-FEPOL hem sol·licitat saber de quina manera s’afrontarà d’una vegada i amb garanties la manca d’espai a les comissaries.

SAP-SME Junts, serem millors!