SAP i SME acaben amb la indecència de les Informacions Reservades

by | oct. 2, 2023 | COMUNICATS JURÍDIQUES

El Tribunal Suprem dona la raó als nostres serveis jurídics, acaba amb les pràctiques de la DAI amb la Informació Reservada i confirma que els mossos i les  mosses relacionats amb una IR han de tenir accés a tota la documentació.

L’abús amb les Informacions Reservades (IR) de la Divisió d’Afers Interns s’han acabat!

Després d’un llarg recorregut judicial i per demanda interposada pels serveis jurídics de la FEPOL sota la direcció lletrada de Ruth Pazos, el Tribunal Suprem ha acabat donant la raó a SAP i a SME.

Son moltes les vegades que les organitzacions sindicals (totes elles) hem denunciat el procés d’Informació Reservada i la indefensió jurídica que generava sobre les persones membres del cos de mossos d’esquadra que hi estaven relacionades.

No obstant, han estat SAP i SME les dues organitzacions sindicals que han plantat cara judicialment a unes pràctiques que fins i tot, el propi Parlament de Catalunya va arribar a rebutjar. Primer va ser per sentència judicial de 25 de maig del 2018 del Jutjat Contenciós – Administratiu número 4 de Barcelona la que ens va donar la raó. Després va ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el qui, desestimant el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya, ens va tornar a donar la raó.

I ara ha estat el Tribunal Suprem que, en resposta a un segon recurs de la Generalitat (recurs de cassació) confirma que totes les persones membres del cos de mossos d’esquadra relacionades amb una Informació Reservada han de tenir dret d’accedir (en la seva totalitat) a l’expedient.

Amb una claredat extrema, el Tribunal Suprem ens dona la raó i confirma que “ninguna duda ofrece que en la información reservada o información previa abierta respecto a un funcionario para determinar si posteriormente se incoa o no un procedimiento disciplinario tiene la condición de interesado en un procedimiento”.

En conseqüència el TS confirma que en consecuencia, la respuesta a la cuestión de interés casacional es que el funcionario denunciado respecto al que se ha incoado una información previa o reservada, aunque luego no fuere sancionado, tiene derecho a acceder a dicho expediente”.

Per tant, després de tants anys SAP i SME acaben amb les pràctiques amb la informació reservada, i obligarà a la DAI a permetre l’accés als efectius policials que hi estiguin relacionats. Ambdues organitzacions sindicals ja hem demanat que s’apliqui la sentència del Suprem de manera immediata. Tan és així, que ho vam reclamar (lliurant còpia als Caps de la Comissaria General d’Afers Disciplinaris) en el darrer Consell de la Policia de divendres passat.

SAP-SME Junts, serem millors!